Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
PÁTEČNÍ BORDEL (28): While She Sleeps, Tetrarch, Cannibal Corpse, Krang

PÁTEČNÍ BORDEL (28): While She Sleeps, Tetrarch, Cannibal Corpse, Krang

Vydáno: 05.05.2021 19:00 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: Spinefarm

While She Sleeps to zase dokázali a novým albem se opět posunuli o několik koňských délek kupředu. Výborná deska! Skvělý materiál zplodili i deathmetaloví drtiči Cannibal Corpse a dobře si vedli i domácí Krang. Pozornost jsme věnovali také ostře sledované nahrávce nu-metalových Tetrarch.


While She Sleeps - Sleeps SocietyWHILE SHE SLEEPS
Sleeps Society

vyšlo: 16. dubna

Jestli bude "Sleeps Society" pro While She Sleeps stejně důležitou nahrávkou, jako byla "Sempiternal" pro jejich sheffieldské kolegy Bring Me The Horizon, ukáže až čas, nicméně potenciál vykročit z metalcorové škatulky vstříc mainstreamovému rocku je tu značně podobný. Vždyť emotivní singl "Nervous" s hostujícím Simonem Neilem z Biffy Clyro měl ohromnou sílu rozvířit rádiové vlny a stejně neúprosně zafungovala spolupráce s Deryckem Whibleym ze Sum 41 na "No Defeat for the Brave". WSS neztratili nic ze své corové ostrosti ani z hardcore punkové špíny, jen začali více stavět na melodických pasážích a zapojovat častěji elektronické prvky, což však naznačili už na předchozím počinu "So What?". Lozův scream se neustále zlepšuje a je znát, že po předchozích patáliích s hlasem pracuje na technice. Navíc mu se zpěvem čím dál tím lépe vypomáhají kytaristé Mat Welsh a Sean Long. O tom, že WSS nahráli upřímnou desku po všech směrem, značí její konec. Vždyť v předposlední "Call of the Void" s nimi společně zpívá kolem dvou set jejich fanoušků-chlebodárců. A vůbec poslední track "DN3 3HT" je sedmiminutovou zpovědí jednotlivých členů kapely, kteří jim v ní srdečně děkují za podporu a dodávají odvahu těm z nich, kteří se zrovna v životě musí vypořádat s obtížnou situací. "Sleeps Society" nepředstavuje pro WSS jen jejich nejdospělejší nahrávku, ale sjednocuje jejich skalních fanoušky pod jednou vlajkou do rodinné komunity založené na filozofii vzájemné podpory. Album pořídíte v našem Sparkshopu.

9/10
Kamil "Doči" Dočkal


 


Tetrarch - UnstableTETRARCH
Unstable

vyšlo: 30. dubna

Donekonečna můžeme otevírat debatu o tom, že všechno už bylo vymyšleno a nic nového nepřijde, a stejně se nikdy nedobereme univerzální pravdy. Jisté ovšem je, že Tetrarch příliš originality nepobrali. Tihle tři američtí cápci a jedna dívčina jsou typickými představiteli heavy nu-metalu ve stylu Korn, Sevendust, Hellyeah a dalších, a taky je fakt, že jejich novinka "Unstable" je něčím, co už jsme triliardkrát slyšeli jinde. Vokály, kytary, bicí… tohle všechno už v bledě modrém předvedli v uplynulých pětadvaceti letech jiní. Navíc i každý jeden song je předchozímu tak podobný, že jsou téměř k nerozeznání. Síla Tetrarch ale tkví v umění cíleně se chopit dané šablony a vytřískat z ní to nejlepší. Takže ano - ze strun jim vychází prvotřídní nu-metal, jehož přenápadnou podobnost s ohledem na kvalitu milerádi odpustíme. Ale ono to opravdu působí tak, že všechny kousky byly usmaženy podle totožného mustru "jak vytvořit nu-metalový song". Ve výsledku jde o výborný exemplář konkrétního subžánru, který by zasloužil plné hodnocení, kdyby šlo o jeden song. Poslouchat ale sedmatřicet minut jeden riff, jednu vokální polohu, tentýž kopák už je nuda i pro nejzarytější nu-metal kidz.

6/10
Dominik "Dom" Šidlo


 

 


Cannibal Corpse - Violence UnimaginedCANNIBAL CORPSE
Violence Unimagined

vyšlo: 16. dubna

Americká deathmetalová jistota přichází se svým patnáctým řadovým albem, jehož název odpovídá na všechny otázky. Neuvěřitelné násilí se koná i tentokrát, ostatně jako jsme u Cannibal Corpse zvyklí. Zásadní změnou je ovšem silný rukopis nového kytaristy Erika Rutana, který celou desku nejen produkoval, ale také přispěl několika vlastními skladbami. Ač se často o Cannibal Corpse mluví jako o AC/DC death metalu, dostává se tentokrát prostoru neoposlouchanému zvuku, pasážím, za které by se nemusely stydět kapely staré ani nové školy a těžkotonážnímu feelingu s příchutí vnitřností obalených v asfaltu. "Violence Unimagined" je bezesporu jednou z nejlepších death metalových desek letošního roku a to i přes šmrdlání bubeníka Paula Mazurkiewicze, jenž je řadě bubeníků trnem v oku. Je ale třeba říct, že naprosto přesné bicí, pekelná tempa a neuvěřitelné postupy dnes umí kdekdo, Mazurkiewicz ale nadto disponuje zásadním umem pro tuto hudbu tak potřebným - rocknrollovým feelingem. "Violence Unimagined" je klenot, který newyorské trhače skalpů dál neochvějně drží v nejvyšší deathmetalové lize. Album pořídíte v našem Sparkshopu.

666/666
František "Frank" Fišer


 


Krang - Make Arcade Great AgainKRANG
Make Arcade Great Again

vyšlo: 16. dubna

Už od vydání první desky patří moravští Krang mezi interprety, kteří mají větší respekt za hranicemi než u nás. A je to škoda. Na novince "Make Arcade Great Again" totiž opět ukazují, že patří mezi to nejzajímavější, co česká punkrocková scéna nabízí. Nahrávka, kterou produkoval frontman izraelských Useless ID, už od prvních tónů dává vzpomenout na jména jako NOFX nebo Millencolin a pánové servírují směsku skatepunku a melodického punkrocku, která i díky skvělému zvuku a produkci zní v roce 2021 hodně aktuálně. I tentokrát je deska plná odkazů na popkulturu. Milovníky akčních filmů potěší pecka "Marion Cobretti", odkazující na film Kobra, v "Food Song" jsou pak originálním tématem sýrová pizza a Dr. Pepper. I přesto ale převažují vážnější témata. Úvodní nářez "Time Is Ticking" apeluje na starost o životní prostředí, přímočará punkrocková záležitost "Melt Al The Guns" zase aktuální problém zbraní. Do pouhých 22 minut se Krang podařilo nacpat tolik skvělých momentů, že bude hodně těžké je na tuzemské scéně letos překonat. A je dost možné, že se to nikomu nepovede.

8/10
Jakub "Poštý" Poštolka


 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 06.04.2024 15:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- EXKLUZIVNĚ: Loz z While She Sleeps komentuje BMTH, Architects, Enter Shikari a další britské kapely (16.08.2023 10:18 v Fakkerník)
- FOTO: The 1975 umlčeli hejtry, roli headlinera splnili na jedničku (11.06.2023 10:47 v Foto)
- Cannibal Corpse a Dark Funeral se navrací do České republiky. Po Brutal Assault 2022 se představí v Hale 13 (11.03.2023 16:33 v Novinky)
- Dark Funeral lákají na své jarní turné. V březnu poctí svojí návštěvou Prahu (01.03.2023 16:30 v Novinky)
- Slipknot znovu uvidíme v Česku, poprvé na festivalu! Ulovil je Rock for People (28.09.2022 10:00 v Novinky)
- FOTO: Parkway Drive jsou navzdory vnitřní krizi ve špičkové formě. Forum Karlín proměnili v ohnivé inferno (11.09.2022 11:55 v Foto)
- FOTO: The Offspring na svém jedenáctém koncertě v Česku překonali sami sebe (13.06.2022 21:10 v Foto)
- Give it to me bejbe! The Offspring si znovu brousí zuby na Česko (03.06.2022 08:50 v Novinky)
- Jim Carrey vzpomíná na zážitek s Panterou a vypichuje nejlepší song Nirvany (10.05.2022 20:35 v Fakkerník)
- Parkway Drive oznamují náhradní koncert v Praze. I s parádním hostem (12.11.2021 10:00 v Novinky)
- Tetrarch interview: „Chceme být nejlepší metalová kapela na světě!“ (23.08.2021 11:20 v Fakkerník)
- While She Sleeps: „Pro dnešní teenagery ztratila muzika cenu. Vnímají ji jako vodu“ (20.05.2021 10:10 v Fakkerník)
- VIDEO: While She Sleeps se zpovídají z těžkých časů (29.03.2021 18:20 v Video)
- VIDEO: While She Sleeps musí jet na houbičkách (10.02.2021 11:20 v Video)
- VIDEO: While She Sleeps přinášejí revoluci do hudebního průmyslu (21.10.2020 12:50 v Video)
- 7 věcí, které jste (možná) nevěděli o Lozovi z While She Sleeps (09.07.2020 10:00 v Fakkerník)
- Štěpfest letos flintu do žita nehází, uspořádá alespoň mini akci (28.06.2020 07:40 v Novinky)
- VIDEO: Tetrarch se si berou to nejlepší z klasického nu-metalu (24.05.2020 14:45 v Video)
- TOP 50 alb desetiletí (20-11) (01.03.2020 20:30 v Fakkerník)
- VIDEO: Krang v novém singlu vzpomínají na turné po Japonsku (08.01.2020 08:35 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe