Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
EXKLUZIVNĚ: Loz z While She Sleeps komentuje BMTH, Architects, Enter Shikari a další britské kapely

EXKLUZIVNĚ: Loz z While She Sleeps komentuje BMTH, Architects, Enter Shikari a další britské kapely

Vydáno: 16.08.2023 10:18 v sekci Fakkerník - Dominik Šidlo | foto: Niwy Kováčová

Velká Británie je bezpochyby jedním z nejkvalitnějších zdrojů metalcoru. Jedním z jejích produktů je i sheffieldská parta While She Sleeps. Jejich frontmana Loze Taylora jsme odchytili na posledním Rock for People a hodili s ním řeč o ostatních významných jménech Spojeného království.

Rock for People 2023 While She Sleeps interviewDominik "Dom" Šidlo (Fakker) & Loz Taylor (While She Sleeps) na Rock for People 2023
FOTO: Niwy Kováčová

 

ARCHITECTS
Architects jsou skvělí kluci a skvělí muzikanti. Úspěch, který právě celosvětově zažívají, je rozhodně zasloužený. Několikrát jsme s nimi jeli tour, považuju všechny z nich za své přátele. A Samovy vokály jsou z jiného světa. Někteří lidé mají prostě štěstí, on má kliku v tom, že si může dovolit agresivně řvát i čistě zpívat a i přesto se zdá, že má hlasivky ve zdravém stavu. Samozřejmě v tom je obrovská nejen spousta tréninku a cvičení technik, ale i nutnost přizpůsobit svůj život, Sam se musí o svoje tělo starat. To samozřejmě ztěžuje práci mně. (smích) Ale musím říct a zaklepat, že zdraví mých hlasivek se zlepšuje, stále se učím nové techniky a dokonce bych řekl, že jsem včera předvedl jeden ze svých nejlepších vokálových výkonů vůbec.

Architects - "Modern Misery"

 

 

BRING ME THE HORIZON

Tohle jsou taky moc fajn kluci. Jasně, zažili jsme si spolu dobré i zlé, ne vždycky jsme si vzájemně sedli, ale teď jsme v pohodě. Oni byli jedním z průkopníků žánru, částečně díky nim dnes můžeme dělat to, co děláme, zároveň ale taky prorážejí v úplně jiných žánrech, to je obdivuhodné. Jejich největší vliv přitom spočívá v tom, že učí mladé kapely dělat si, co chtějí a nebát se názoru ostatních lidí. Na světě není moc skupin, které by mohly vydat metalovou věc a hned týden na to popovou, aniž by riskovali totální propad. Nezáleží, kam se na světě vydáš, když se zmíní metalcore, vždycky zazní jméno Bring Me The Horizon, což, musím přiznat, je občas těžké, protože shodou náhod jsou jak While She Sleeps tak BMTH z Sheffieldu, takže lidé dost často a rádi porovnávají. Já si myslím, že aktuálně jsme s WSS o dost jinde, jsme dvě rozdílné kapely, a to i žánrově, takže mezi námi žádná zlá krev není. Dokonce jsme spolu párkrát tourovali, což bylo super.

Z jejich tvorby mám nejradši asi "amo", ale ty nejnovější popravdě moc neznám, minula mě napříč kariérou celá jejich alba. Když jsem si v mládí procházel death-metalovou fází, deathcorové počátky Horizonů jsem poslouchal často, ale jinak mám v jejich diskografii mezery.

Bring Me The Horizon - Shadow Moses (Official Video)

ASKING ALEXANDRIA

Dřív jsme si byli docela blízko, byli jsme často v kontaktu, společně jsme chlastali a fetovali, ale to už je dávno. Mám rád některé jejich songy, ale sám od sebe si je neposlechnu. Když začínali, v mých očích se snažili sledovat trend Mötley Crüe a jejich život byl fakt jen o sexu, drogách a rock'n'rollu, což, chápu, mohlo být pro spoustu lidí atraktivní a částečně i proto možná získali tolik fanoušků. Ale co se týče mě, nevidím v nich moc originality, spousta skupin zněla stejně, jako zněli Asking ve svých počátcích, hudebně nevynikali. Celkově jsem moc nepochopil jejich pojetí metalcoru. Řekl bych, že my se Sleeps, a to i na začátku kariéry, jsme se pokaždé snažili udělat něco, co ještě nikdo neudělal, snažili jsme se vystoupit ze škatulek a přesáhnout náš žánr, zatímco Asking Alexandria v mých očích s každou deskou, ať už starší nebo novější, připomínají někoho jiného.

ASKING ALEXANDRIA - Not The American Average (Official Music Video)

ENTER SHIKARI

Skvělá kapela! Jsem fanda toho, za čím stojí, ať už jde o ekonomické problémy nebo cokoliv jiného, co zrovna trápí svět. Rou je neskutečně chytrý skladatel a textař. Když poslouchám Enter Shikari, vrací mě to do mého mládí, kdy jsem na ně chodíval do menších venues, tehdy jsem zbožňoval "Sorry You’re Not A Winner". Trochu jsem se ztratil u prostředních desek, soustředil jsem se na sebe a novou hudbu, obzvlášť tak odlišnou, jsem nedokázal přijmout. Nová placka "A Kiss For The Whole World" mě ale hodně baví, respektive mě baví ty songy, které jsem zatím slyšel, ještě si ji musím celou poslechnout. Na tom albu zkombinovali všechno dobré ze svých začátků i své pozdější éry, celým While She Sleeps se líbí, kluci ji hodně poslouchají poslední dobou. S Rouem jsme dokonce spolupracovali na songu "Systematic" a to byla taky paráda. O Enter Shikari nemůžu říct vůbec nic špatného.

Enter Shikari - Sorry You're Not A Winner (Official Music Video)

BULLET FOR MY VALENTINE

Hrozně hodní kluci. Co se jejich hudby týče, není to pro mě žádná srdcovka, ale když si vzpomenu na své dětství a když jsem poprvé slyšel v televizi "Hand of Blood", byl jsem z toho úplně mimo. Neříkám, že jejich novou tvorbu nemám rád, jen mi úplně nejde pod kůži. Rozhodně je úctyhodné, že i po pětadvaceti letech jsou pořád velkou kapelou, které se daří přicházet s dobrými nápady. Když jsme s nimi jeli tour, bylo to perfektní, moc jim děkujeme, že nás s sebou vzali. Abych to shrnul, BFMV jsou kapelou, která pro mě možná čas od času zmizí z radaru, ale když jsme s nimi hráli a já je viděl živě, znovu jsem si připomněl a pochopil, proč jsou tak skvělou kapelou, mají pořád spoustu energie a rozdávají ji všude kolem. No a Padge, to je prostě zvíře, zbožňuju ho.

Bullet For My Valentine - Hand Of Blood

SLEEP TOKEN

Tohle je hodně těžký. Dělají obrovský věci hodně rychle. Jasně, mají venku už tři desky, ale hned tou první způsobili obrovskej boom. Dokonce se jim podařilo vyprodat Wembley. Když jsem o Sleep Token poprvé slyšel, byli zrovna neskutečně vyhajpovaní, což chtě nechtě člověka ovlivní. První album mě nevzalo tolik, jak jsem myslel, bylo o dost klidnější a čistší, než jsem očekával. I tak si myslím, že se z nich brzy stane opravdu velké hudební těleso. Jejich výhodou je, že žánrem zasahují do několika různých škatulek, přitáhnou fanoušky metalu, R&B a emotivní hudby. Zároveň jsou na pomezí měkkých a tvrdých žánrů, takže člověk poslouchající měkčí muziku se díky nim může dostat k té tvrdé. Jsou zkrátka velmi přístupní a to je ohromně prospěšná věc pro metalovou scénu.

Sleep Token - The Offering (Visualiser)


WHILE SHE SLEEPS

Hodnotit sebe sama je možná úplně nejtěžší, ale pokusím se popsat, jaký vliv jsme podle mě měli na posluchače a na jiné kapely. Začal bych tím, že jsme se nikdy nesnažili zapadnout do populárních trendů, prostě jsme dělali, co nás bavilo. Desku od desky jsme se snažili vyvíjet a zlepšovat, ale zároveň jsme se soustředili na to, abychom neodběhli od směru, který se nám líbil. Při tvorbě se taky uzavíráme před co největším množstvím okolního hluku, koncentrujeme se sami na sebe a tvoříme. Já osobně jsem vždycky tak trochu trpěl syndromem podvodníka (impostor syndrome), měl jsem pocit, že si nezasloužím to, co mám. Toho se mi poslední dobou podařilo zbavit, uvědomil jsem si, že jsme poměrně úspěšnými reprezentanty DIY politiky (do-it-yourself, udělej-si-sám, pozn. redaktora), sami na sobě makáme, snažíme se co nejvíc osamostatnit a dělat si věci po svém, a daří se to. Jasně, v začátcích jsme hodně přemýšleli o tom, jestli se naše tvorba bude líbit veřejnosti, myslím, že tak to má snad každá začínající banda a spousta z nich se toho nikdy nezbaví. Postupem času jsme se ale vyvinuli do fáze, kdy tvoříme s čistou hlavou a bez vnějšího tlaku, užíváme si tvůrčí proces a jde nám hlavně o to, aby výsledek uspokojil nás. While She Sleeps podle mě ovlivňují hudební scénu právě tímhle přístupem - udělej si věci podle sebe, musí to bavit hlavně tebe.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dymytry - Zítřek nám nikdo neslíbí
VIDEO: Dymytry jsou zase brutální! S Noidem v čele chytli nový dech Vydat rovnou dvě písně během dvou týdnů, to je produktivita, která by nám mohla strhnout normy! Název nového singlu Dymytry o budoucnosti sice váhá, ale my nikoliv. Václav Noid Bárta do Dymytry už zkrátka patří! čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 17:26 v sekci Video
Bullet for My Valentine a Trivium na jednom pódiu. Za rok u nás oslaví své zásadní desky
Šach Matt. Bullet for My Valentine a Trivium v jeden večer na jednom místě "Poisoned Ascendancy EU Tour": Bullet for My Valentine a Trivium, "The Posinon" a "Ascendency". Dvě kapely, dvě zásadní desky vydané v roce 2005, které budou mít 20leté výročí, jedna společná tour. Česká zastávka je v plánu 22.... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 22:13 v sekci Novinky
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: The 1975 umlčeli hejtry, roli headlinera splnili na jedničku (11.06.2023 10:47 v Foto)
- Slipknot znovu uvidíme v Česku, poprvé na festivalu! Ulovil je Rock for People (28.09.2022 10:00 v Novinky)
- FOTO: Parkway Drive jsou navzdory vnitřní krizi ve špičkové formě. Forum Karlín proměnili v ohnivé inferno (11.09.2022 11:55 v Foto)
- Parkway Drive oznamují náhradní koncert v Praze. I s parádním hostem (12.11.2021 10:00 v Novinky)
- While She Sleeps: „Pro dnešní teenagery ztratila muzika cenu. Vnímají ji jako vodu“ (20.05.2021 10:10 v Fakkerník)
- PÁTEČNÍ BORDEL (28): While She Sleeps, Tetrarch, Cannibal Corpse, Krang (05.05.2021 19:00 v Fakkerník)
- VIDEO: While She Sleeps se zpovídají z těžkých časů (29.03.2021 18:20 v Video)
- VIDEO: While She Sleeps musí jet na houbičkách (10.02.2021 11:20 v Video)
- VIDEO: While She Sleeps přinášejí revoluci do hudebního průmyslu (21.10.2020 12:50 v Video)
- 7 věcí, které jste (možná) nevěděli o Lozovi z While She Sleeps (09.07.2020 10:00 v Fakkerník)
- TOP 50 alb desetiletí (20-11) (01.03.2020 20:30 v Fakkerník)
- Brutal Assault naděluje. Fans Static-X, While She Sleeps nebo Cradle of Filth, radujte se! (24.10.2019 07:50 v Novinky)
- VIDEO: Léto se blíží ke konci. Jak vypadalo z pohledu While She Sleeps? (25.08.2019 18:30 v Video)
- FOTO: Papa Roach a While She Sleeps rulezz! Třetí den Nova Rocku odhalil i pár umělých penisů (25.06.2019 12:50 v Foto)
- VIDEO: A co? Nová deska While She Sleeps je venku (01.03.2019 09:30 v Video)
- VIDEO: While She Sleeps vydávají dokument o tvorbě a významu nové desky (25.02.2019 16:00 v Video)
- FOTO: Loz je démon. While She Sleeps v Praze předvedli nefalšované šílenství (13.02.2019 12:50 v Foto)
- AUDIO: Za pár dní While She Sleeps v Praze! A na světě nový singl (05.02.2019 11:50 v Video)
- VIDEO: While She Sleeps přicházejí s novou filozofií (26.12.2018 14:50 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe