Smells Like Teen Spirit - příběh největšího hitu Nirvany

Vydáno: 18.09.2021 14:30 - Ondra Weisbauer

K blížícímu se 30. výročí vydání ikonické desky Nirvany "Nevermind" přinášíme příběh tvůrčího procesu megapecky "Smells Like Teen Spirit". Více už prozradí členové kapely a producent Butch Vig.
Dle Kurta Cobaina nebyl prvotní záměr skladby menší než vytvoření "populárního songu pro každého". V té době měla na frontmana velký vliv hudba rockerů The Pixies, jež mu byla inspirací i při psaní "SLTS", jak sám prohlásil: "Spojil jsem se s tou kapelou tak silně... Použili jsme jejich smysl pro dynamiku - být měkký a tichý a chvíli na to hrát hlasitě a tvrdě."

A jaké byly první dojmy ze songu "Smells Like Teen Spirit" z pohledu basáka Krista Novoselica? Poněkud skeptické - hudebník tehdy prohlašoval: "Ta nová píseň zní až příliš 'Pixieovsky', lidé nás za to hrozně zkritizují." No, zdá se, že 1,3 miliardy zhlédnutí na Youtube a samolepka nejznámějšího grungeového songu všech dob mluví o opaku.


A jak, že vznikl ten šílený název? Poděkujte rebelujícím feministkám a flašce whisky, protože k pojmenování skladby víc než dost dopomohla tehdejší Kurtova přítelkyně Kathleen Hanna. "Bylo to v srpnu 1990 a poháněné lahví whisky jsme se s mladými feministkami rozhodly posprejovat budovu čerstvě otevřeného centra pro mladistvé těhotné ženy. Ve skutečnosti byla pravicovým přikázáním diktujícím dospívajícím dívkám, že by šly do Pekla, kdyby se rozhodly pro potrat," řekla tehdy Kathleen. Po splněné misi pokračovalo pití v Kurtově bytě ve kterém během noci posprejovala mnoho nápisů včetně slov: "Kurt smells like teen spirit/ voní jako Teen spirit (značka tehdy populárního deodorantu pozn. redakce). Šest měsíců po akci se Kurt sám ozval: "Pamatuješ na tu noc a nápis, co jsi mi napsala na zeď? Vlastně je to docela cool, rád bych to použil."

"Smells Like Teen Spirit" byla jednou z posledních napsaných písní před příjezdem kapely do Kalifornie k nahrání druhé studiovky "Nevermind". Kurt poslal producentovi Butchi Vigovi kazetu s demíčkem songu teprve týden před nahráváním se slovy: "Hej Butchi, máme pro tebe pár nových písniček a také jsme získali Davea Grohla - je to nejlepší bubeník na světě!"

"Ten song měl hrozně zkreslený zvuk a prakticky jsem mu nerozuměl. Ale když se nám z něj podařilo vytáhnout melodie, akordy a to jeho 'Hello, hello...' byl jsem z něj prostě nadšený. Ještě před nahráváním jsem při zkoušce kapely poprvé uslyšel Davea Grohla a doslova mě to posadilo na zadek. Znělo to tak úžasně a intenzivně! Aby měla celá píseň přesně tu intenzitu, měl jsem v úmyslu zdvojnásobit kytary a zpěv, ale Kurt s tím nesouhlasil a nazýval to švindlováním. Nakonec jsme to vyřešili tak, že jsme nahráli Kurtův hlas na několikrát. Zněl tak konzistentně, že když jsem pustil dvě nahrávky najednou, nebylo to poznat a zároveň to znělo tak mocně," vzpomíná producent Butch Vig.


Nirvana zdobí titulku zářijového Sparku. Uvnitř najdete poutavý příběh nahrávky Nevermind a plakát ve velikosti A2. Časopis seženete v každé pořádné trafice anebo ve Sparkshopu.

Spark Nirvana



Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)

 Nirvana - Smells Like Teen Spirit (Official Music Video)


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení