Flea z Red Hot Chili Peppers: „Nejsem v žádném případě věřící, ale tak nějak věřím v Boha“

Vydáno: 11.07.2023 08:38 - Mary-Jane Malá

Red Hot Chilli Peppers je kapela, která šest let nevydá jediné album (a pak vydá rovnou dvě za jediný rok) a také kapela, která ráda plní stránky bulvárních novin a webů.
Ať už jde o bývalého kytaristu Joshe Klinghoffera, který je přesvěčen, že skupina byla za doby, kdy v ní hrál on, mnohem více cool, nebo šedesátiletý frontman Anthony Kiedis randící s o pětatřicet let mladší soutěžící z "America's Got Talent", kluci vědí, jak si zajistit pozornost.

Nyní se o titulky postaral basák Flea, když se v rozhovoru pro Los Angeles times nechal slyšet, že "nejsem v žádném případě věřící, ale tak nějak věřím v Boha."

"Jsem modlící se týpek. Modlím se ráno, když vstanu, večer, když jdu do postele, když jím. I když dělám interview, tak se na chvíli zastavím a nechám tak ze sebe vše spadnout," dodal Flea, který se narodil jako Michael Balzary a s Red Hot Chilli Peppers byl od jejich založení roku 1983.

Stejně jako většinu rockerů, i Fleaho zavedly k víře/nevíře drogové večírky... "Bral jsem drogy jak šílený, myslel jsem si, že jsem Superman, a pak jsem se z ničeho nic začal cítit, jako by ze mě někdo vysál všechnu energii. Nemohl jsem být s klukama z kapely, protože jsem neměl energii na hraní, a nemohl jsem být s kamarády, protože jsem se přestal chodit na večírky."

"A tak jsem začal přemýšlet o tý prázdnotě a najednou Bůh dával perfektní smysl. Jsem ateista, ale hlavně v 80. letech jsem chodil do kostelů v jižní části Los Angeles, kde měly ty nejlepší gospelové skupiny. Pro mě je hudba hlasem Boha."

V rozhovoru se Flea rozpovídal o albech kapely, za které dostali 16 nominací na ceny Grammy, z nichž šest proměnili ve zlaté gramofony: "Californication je super odshora dolů. Nedávno jsem se potkal s Adele a řekla, že je to její nejoblíbenější album vůbec. To pro mě dost znamená, protože jsem její velký fanoušek."

A které je jeho nejneoblíbenější album RHCP? "Neustále lituji toho, jak jsme udělali naše první (eponymní) album. Ty písničky jsou dobrý. V tý době jsme byli super. Ale (bubeník) Jack (Irons) a (kytarista) Hillel (Slovak) opustili kapelu a my najali nějaký jiný týpky: Jacka Shermana a Cliffa Martineze, který byli fakt dobrý, ale neměli jsme to správný spojení."

"Častokrát jsem chtěl to album přehrát, ale nikdy k tomu nemohu nikoho přinutit," dodal basák.


Red Hot Chili Peppers


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení