Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
ROZHOVOR: Bloodywood - Zapomeň na všechno, co si myslíš, že víš o Indii

ROZHOVOR: Bloodywood - Zapomeň na všechno, co si myslíš, že víš o Indii

Vydáno: 14.07.2023 22:46 v sekci Fakkerník - Ondra Weisbauer | foto: KINDA

Zajímá vás, jaká hudba jede v Indii, co je to sarangi, nebo jakou hru si nejradši zapaří členové skupiny Bloodywood? Na nejen tyto otázky naleznete odpovědi v rozhovoru, který jsme ještě před koncertem na Rock for People pořídili s multiinstrumentalistou Karanem Katiyarem.

Ahoj! Můžeš se našim čtenářům představit a říct, jakou máš v kapele pozici?

Jmenuji se Karan a hraji v kapele Bloodywood na kytaru, flétnu a další rozličné strunné nástroje.

 

Mohl bys mi popsat tři až pět alb, která jsou pro tebe v životě nejdůležitější, popřípadě tě jakožto hudebníka silně ovlivnila?

Určitě vám mohu dát tři alba, na domyšlení dalších dodatečných bych asi potřeboval chvilku času. Prvním je pro definitivně debutovka Linkin Park "Hybrid Theory", druhým je "One Day Remains" od Alter Bridge a dalším bude "The Price Of Existence" od deathcoristů All Shall Perish.

 

Nazval bys tyto tři skupiny a jejich hudebníky i svými idoly, nebo máš někoho, kdo má na instrumentální stránku Bloodywood ještě větší vliv?

Většinou se snažím nemít "hudební idoly" a skupiny, protože si všude něco najdeš, ale přesto mám jednoho muzikanta, který je o něco výš, než ostatní. Jde o Marka Tremontiho, kytaristu Alter Bridge. To on mě udělal tím, kým jsem dnes a naučil mě vyjádřit své myšlenky a emoce prostřednictvím hudby. Vrátíme-li se k těm třem předešlým deskám, jsou to právě tahle tři, k jejímž písním se pořád vracím a nikdy mě neomrzela. Takže jsou určitě moje nejoblíbenější k poslechu.

 

Bloodywood - Dana Dan (Indian Folk Metal)


Rozumím. Vzpomínáš si ještě, kdy a jak si uvědomil, že bys rád založil kapelu a stal se hudebníkem?

Páni, na tuhle otázku se mě ještě nikdo nezeptal. Myslím si, že to byl můj úvod do Linkin Park okolo 14 let. Už jsem řekl, že nejradši poslouchám "Hybrid Theory", ale všechno to začalo, když jsem poprvé uslyšel "Faint" z Meteory. Vůbec jsem do té doby neznal rockovou hudbu, ale když se spustily ty riffy, vokály a všechno - celá ta dokonalá zvuková složka, kterou měla, vyvolalo to ve mně pocit, že přesně tohle bych chtěl umět. Tvořit komplexní hudbu, jako je ta Linkin Park. Chtěl jsem ostatním okolo sebe a po celém světě dodat stejný pocit blaha, jako když jsem si poprvé poslechl "Faint".

 

Co si myslíš o kapelách jako The Hu, Wardruna, či Babymetal, které kombinují rock či metal s tradičním i modernějším pojetím jejich národní hudby, stejně jako vy?

Jsou to všechno velmi, velmi cool kapely. Zrovna Babymetal si pouštím každou chvíli a nemůžu se jich nabažit. The Hu i Wardruna jsou také neskuteční - vážně je obdivuju a rozhodně se zajímám o tuhle novou vlnu kapel, které začleňují svou kulturu do metalové hudby. Mám pocit, že metal byl a je velmi spojující. Lidé rozdílných kultur si navzájem rozumí díky společnému zájmu, jímž je hudba. A takovéto kombinace jsou za mě krásným způsobem, jak představit svoji kulturu a svůj pohled na svět i někomu, kdo by se o to jinak třeba vůbec nezajímal.

 

Můžeš mi doporučit nějaké kapely z Indie, které taktéž kombinují metal s prvky indické lidové hudby?

Určitě! Skyharbor je úžasná kapela. Zajímavý fakt - Dan Tompkins z TesseracTu býval jejich zpěvákem. Je tu další kapela, kterou miluji a jmenuje se Pineapple Express. Jsou to progresivci a hrají trochu jinak, než my, ale přesto stojí za zmínku právě jejich originálním zvukem plným indických prvků. Pokud máte rádi spíš old school melodeath, zkuste si pustit Demonic Resurrection. Je to velmi dobrá kapela, hraje už dlouho a definitivně stojí za to. Takhle si vybavuji asi tyhle tři jako nejzajímavější, ale našlo by se jich samozřejmě víc.

 

Objevili jste se v České republice už v březnu, pamatuješ si něco z koncertu nebo naší země?

Ano, ano! Nechci, aby to znělo, jako když kapely každý večer říkají, že to mají v určitém městě nebo zemi nejradši, ale přesto můžu za celou kapelu potvrdit, že koncert v Praze byl naším oblíbeným z toho turné. Všichni fanoušci byli opravdu neskutečně akční a nabití energií - moc doufáme, že stejnou atmosféru uvidíme i na dnešním koncertě.

 

Bloodywood

Jaký je nejšílenější zážitek, který jsi prožil během hraní na pódiu? 

Jakožto kapela jsme zažili spoustu bláznivých zážitků, ale rád bych řekl jeden z nedávna, který souvisí přímo se mnou. Myslím, že to byl loňský Bloodstock Open Air ve Velké Británii, když jsem udělal karambol během skoku. Dělám to pořád, každý koncert skáču a se záběrem kytary pevně přistanu. Ale teď nedávno to bylo poprvé, co jsem uklouzl a flákl sebou přímo do záběru kamery. Nejdivnější na tom bylo, že ke mně potom přišel zpěvák, koukl, jestli jsem v pohodě, ale když už u mě byl, nepomohl mi vstát na nohy. Nakonec jsme se tomu všichni zasmáli.

 

Co rád děláš ve volném čase?

Asi bych začal tím, že miluju bojovou hru jménem Tekken 7 - říká ti to něco?

 

No to bych řekl, taky už jsem si ji párkrát zahrál. Ale preferuju spíš herní sérii Mortal Kombat.

To jsem rád, že jsi v obraze. Mortal Kombat je taky cool, ale Tekken je pro mě srdcová záležitost, jakmile si ho zahraješ, nemůžeš přestat. Abych byl upřímný, přijde mi ve spoustě věcí mnohem lepší než Mortal Kombat, ale to je samozřejmě jen můj názor (společný smích). Mimo hraní Tekkenu proti ostatním z kapely, jsem vlastně docela nudný člověk točící se v koloběhu tvoření hudby, paření her a fitness - i když tomu na turné taky moc nedám, vhledem k tomu, že jíme prostě to, co je k dispozici, takže to není vždy úplně zdravé. Ale s tím už se při cestách po světě počítá - nezastavíme se a pořád se musíme přizpůsobovat časovým pásmům - takový je život hudebníka. Ještě miluju čtení, obzvlášť sci-fi. Ale hudba je jinak samozřejmě na prvním místě. Dělám to i ve volném čase a vážně mě to baví. Nic lepšího jsem si nemohl přát.

 

Jak bys vaši kapelu popsal někomu, kdo o Bloodywood nikdy předtím neslyšel?

Dobře, to nebude problém. Vzpomeň si na všechno, co si myslíš, že víš o Indii a pak to hned zapomeň. (smích) To co hrajeme, je dost odlišné od toho, co je opravdovou realitou Indie. Stačí se kouknout na náš název, který je kombinací "Bollywoodu", všeobecně známého názvu pro indické filmy točené v hindustánštině (základ hindštiny a urdštiny, pozn. red.), ale zároveň tam máme to "bloody" - krvavé, což je dost důležité slovo. Jsme sice z Indie a používáme indické nástroje, ale naše tvorba je plná prvků, které se objevují v hudbě celého světa, stejně jako krev protéká každým tělem. Jsme kombinací mnoha žánrů, nejen indické hudby, ale právě i metalu, rocku, hip hopu, trapu, elektroniky… Prostě mixujeme všechno, co nás baví a když se to lidem líbí, jsme jen rádi. Nejednou se nám stalo, že si lidé pomysleli: "Indický metal, to bude nějaký bizár," a smáli se nám. Pak si nás poslechli a uznali, že to, co děláme je vlastně docela cool. Ve zkratce všem, co nás neznají: "Dejte nám šanci a uvidíte sami."

 

Bloodywood - Gaddaar (Indian Folk Metal)
 

Už jsi mi řekl o několika indických kapelách, ale jak vlastně hudební scéna v Indii vypadá? Co v Indii letí a jak bys porovnal oblíbenost rocku a metalu oproti ostatním žánrům ve vaší zemi?

V tuhle chvíli Indie prochází velkou hip hopovou fází. Co se metalu týče, neřekl bych, že by se jeho obliba během mého života nějak zvyšovala ani snižovala, což je vlastně docela dobře. Tvrdá scéna je malá, ale stabilní a věřím, že si udrží tuto stálou pozici ještě dlouho. Byl přede mnou, je za mě a určitě se bude hrát a poslouchat i poté, co tu nebudu. Jinak je otázka, kterou jsi mi položil, poměrně obtížná, protože se věci samozřejmě pořád mění, ale jinak je hlavní dominantou trhu indické pojetí popu, takže vlastně bollywoodská hudba. Ta je u nás pořád zastoupena asi nejvíce. 

 

Napadají tě nějaká tvrzení, chybné informace, nebo stereotypy, které bys chtěl o Indii vyvrátit?

Jistě, je jich spousta. Nejvýraznější je určitě stereotypní zobrazování indického akcentu v amerických filmech či seriálech, například Apua v Simpsonových. Málokdo v Indii takhle opravdu mluví. V naší zemi se využívá přes 300 podob jazyků a každý z nich má svůj vlastní akcent. Další mýlkou je zobrazování Indie jako země, kde je pořád horko a prach. To nemůže být dále od pravdy, krajina i počasí v Indii jsou velmi pestré. Máme sníh, hory, pouště, travnaté pláně, prší u nás… Skoro všechno, co je o Indii servírováno jako fakt, je jen stereotyp získaný z velkých měst, kde jsou miliony lidí a někdo se pořád někam žene - pak se trochu prachu za slunečného dne rozvíří, ale to přece všude na světě. Jinak máme nádhernou a rozmanitou přírodu, kterou se rozhodně stojí za to procházet.

 

Jsi známý svým hraním na tradiční indické nástroje. Chystáš se naučit na nějaký nový, netradiční pro publikum mimo vaši zem?

Hrozně rád bych se naučil na sarangi. Měl-li bych to popsat někomu, kdo se v indických nástrojích nevyzná, asi bych řekl, že docela připomíná housle, až na to, že by měl mít tuším okolo 40 strun. Je to velmi unikátní nástroj, který svými tóny dokáže imitovat lidský hlas. Je velmi náročné se na něj naučit hrát, tak doufám, že ho zvládnu ovládat do nahrání dalšího alba. Mimo to samozřejmě už hraju na flétnu, kytary, tablu… Už teď máme v hudbě zakomponované velké množství nástrojů a přesto je před námi takové množství dalších možností. Ale první bude rozhodně sarangi.

 

Když už jsi na Rock For People a budete s kapelou hrát až pozdě večer, máš v plánu se tu podívat na nějaké skupiny?

Hrozně rád bych se koukl na Slipknot a Architects, ale nejsem si jistý, jestli na to zbyde dostatek času, protože musíme zítra brzy zase odjet a čeká nás Nova Rock v Rakousku a posléze ještě několik festivalů a koncertů, než se vydáme zpátky domů, takže se moc nezastavíme.

 

Poslední otázka, máš na srdci něco, co bys rád řekl českým fanouškům, popřípadě našim čtenářům?

Rozhodně! Lidi, máte kliku, že tu žijete, protože vaše města jsou jedna z nejhezčích na světě. Praha nám v tomhle před několika měsíci naprosto uhranula. Dále nelze nezmínit dík za všechnu energii, kterou předvádíte na našich koncertech, protože z celého světa je právě vaše ta nejvýbušnější. Až se vrátíme domů, začneme dělat na dalším albu a jakmile se tak stane, těšíme se, až vám ho naživo zase předvedeme!

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Dymytry - Zítřek nám nikdo neslíbí
VIDEO: Dymytry jsou zase brutální! S Noidem v čele chytli nový dech Vydat rovnou dvě písně během dvou týdnů, to je produktivita, která by nám mohla strhnout normy! Název nového singlu Dymytry o budoucnosti sice váhá, ale my nikoliv. Václav Noid Bárta do Dymytry už zkrátka patří! čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 17:26 v sekci Video
Bullet for My Valentine a Trivium na jednom pódiu. Za rok u nás oslaví své zásadní desky
Šach Matt. Bullet for My Valentine a Trivium v jeden večer na jednom místě "Poisoned Ascendancy EU Tour": Bullet for My Valentine a Trivium, "The Posinon" a "Ascendency". Dvě kapely, dvě zásadní desky vydané v roce 2005, které budou mít 20leté výročí, jedna společná tour. Česká zastávka je v plánu 22.... čtěte zde
Vydáno: 20.04.2024 22:13 v sekci Novinky
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- VIDEO: Indičtí Bloodywood zachraňují osamělá zvířata na ulicích (30.03.2020 07:50 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe