FOTO: Když nemůžou Deftones za Fakkerem, musí Fakker za Deftones. Až do Maďarska

Vydáno: 03.07.2022 23:15 - Petr Adámek

Deftones po vynucené koncertní pauze vyrazili do Evropy. Česká republika - jaké překvapení - v tour chyběla, jenže v redakci máme až tak zapálené fanoušky, že pár stovek kilometrů navíc není žádný problém. Před pěti lety jsme vyrazili do Vídně a Berlína, tentokrát jsme si udělali výlet do maďarské metropole.
Byl to zvláštní pohled. Blonďaté kudrliny, jimiž dlouhé roky na pravé straně pódia máchal basák Sergio Vega, nikde. Dlouhé tmavé háro, kterým obyčejně na opačné straně stage pohazuje Stephen Carpenter, také nikde. Z pětičlenné sestavy Deftones, jak jsme ji znali od roku 2009, se na pódiu v maďarské metropoli objevili pouze frontman Chino, bubeník Abe a pán samplů Frank. Zatímco Stephen si dává pouze dočasnou koncertní pauzu, Sergia už s Deftones na pódiu po nepříliš přátelském rozchodu neuvidíme pravděpodobně nikdy.


 


Dvojice Fred Sablan (baskytara) a Lance Jackman (kytara) se ale svých partů zhostila velmi dobře a stát k pódiu zády, ani zarytý fanoušek by změnu po zvukové stránce nejspíš nepoznal. Oběma doprovodným muzikantům možná chyběl energičtější výraz, o to víc pozornosti na sebe strhnul Chino, který se, jak má v oblibě, opakovaně vydával k lidem do prvních řad. Několikrát vzal do ruky i kytaru.

Fanoušků dorazilo do krásného open air areálu Budapest Park šest tisíc. Tolik by na Deftones v Česku nepřišlo, možná proto k nám taky nejezdí. Památný rok 2010 budiž jedinou krásnou vzpomínkou. Na druhou stranu nutno dodat, že Maďaři jsou mnohem méně "rozpaření" než Češi a konkrétně třeba v umění crowd-surfingu měli místní značné rezervy.

Během devadesátiminutového setu se nejvíc hrálo z desek "Around the Fur" a "Diamond Eyes", prostor dostala i poslední řadovka "Ohms", z níž zazněly dva tracky. Úplně naprázdno vyšla jen alba "Saturday Night Wrist" a "Gore".

Deftones mají naživo (podobně jako třeba Korn) stále co říct a nadále zůstávají jistotou zlaté éry pozdně 90s kapel. Tak příště už konečně zase Česko, ok?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení