Rusku byla kvůli válce na Ukrajině zakázána účast na Eurovizi

Vydáno: 01.03.2022 18:30 - Milan Říský

Reakce západních států na invazi na Ukrajinu jsou různé, většinou však vyřazují Rusko z veřejného kulturního i sportovního života. A k nim se přidala i populární hudební soutěž Eurovize.
"Ve světle bezprecedentní krize na Ukrajině by zařazení ruského příspěvku do letošního ročníku soutěže mohlo tuto soutěž znevážit," uvedli zástupce Eurovize v tiskovém prohlášení. Zdůraznili, že rozhodnutí široce konzultovali s členskými stanicemi.

Nutno dodat, že původní stanovisko znělo jinak. Rusko být původně vyřazeno nemělo. Pořadatelé akci označili za nepolitickou, kde vedle sebe mohou soutěžit lidé nehledě na svou národnost. Tím si však vysloužili kritiku ostatních zemí a urychleně došlo ke změně. K protestu se totiž už kromě Ukrajinců, Finů a Estonců přidali také Švédové, Dánové, Norové, Nizozemci a Litevci a i Češi prostřednictvím Českého rozhlasu. Státy argumentovaly tím, že pokud Rusko v soutěži zůstane, oni se nezúčastní.

Finále Eurovize se letos odehraje 14. května v Turíně, protože loňský ročník soutěže ovládla italská skupina Maneskin. O vítězství se budou ucházet zástupci čtyř desítek zemí včetně Česka, které bude reprezentovat česko-norská kapela We Are Domi.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení