Majkláč z the.switch hodnotí songy Slipknot, Deftones, Skywalker i Škwor

Vydáno: 26.01.2022 14:00 - Petr Adámek

Michala "Majkláče" Nováka můžete znát jako kreativního hlavouna crossover úderky the.switch, velícího hlavouna portálu Bandzone anebo prostě hlavouna svého nového pořadu na Youtube Majkláčova pitevna, kde poslední týdny rozebírá neduhy domácích kapel. Na podobné téma jsme se s ním pobavili taky.
Majkláčovi jsme v rámci rubriky Ušní průplach, kterou můžete najít každý měsíc v časopisu Spark, pustili k okomentování hromadu kapel jeho srdci blízkých.
"Leprous miluju! Jsou intelektuálně tak daleko! Z jejich tvorby je cítit, že jsou hrozně chytří, navíc jsou geniální hráči a kurevsky nad tím, co dělají, přemýšlejí. Mají hned několik cenných muzikantských vlastností, jako je odvaha a kuráž dělat věci jinak a nečekaně, aniž by tím zabili písničku," okomentoval poslední tvorbu norských progresivců.


Velmi pozitivně muzikant zhodnotil sebranku Slipknot. "Mám je rád už někdy od roku 2000, kdy jsem je poprvé viděl naživo. Tehdy jsem byl v Americe na brigádě a s kamarádem jsme jeli na lokální fesťák numetalových kapel. Všechno bylo jinak a všechno bylo správně! Dneska je spoustu věcí úplně běžných, ale tehdy to podobným stylem nikdo nedělal."

K poslechu od nás Majkláč dostal i zástup českých kapel. Ocenit dokázal např. pecku "Away" od Skywalker: "Přijde mi to na ně docela metalový. Zpěv není úplně charakteristickej, trochu zapadá, ale zapadá v rámci světový scény, takže všechna čest. A musím říct, že Damian je skvělej! Umí, fakt umí!"

Neutrálně se vyjádřil o "Králům koruny" Cocotte Minute: "Vím, že desku natáčeli někde v Rakousku, ale stejně je znát, že to na světovou špičku nemá. I kdybych skladbu neznal, nikdy předtím ji neslyšel a byla by v angličtině, stejně bych poznal, že je zvukově o level níž. Ta skladba je vlastně super, jedna z jejich nejlepších, hraje skvěle. Ale v kontrastu třeba s Trivium tomu prostě něco chybí. Ale to je holt rozpočtem."

Největší kritika se snesla na Škwor a jejich "Vteřinu jedinou". "Ty vole, ty mě chceš zabít? (smích) Podle mě jsou naprosto neinspirující. Každý článek v kapele dělá jen to, co se od něj očekává, absolutně ničím nevyčuhuje, neposouvá hranice nikam dál, ani zvukově ani aranžérsky. Pro mě je to příliš generický a bez nápadu. Fandím jim ale v tom, že makají na profesionální úrovni a technicky se pořád posouvají."


Majkláč the.switch

Kompletní rozhovor najdete v lednovém Sparku, který je v trafikách k mání do konce ledna.




DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení