Kožená bunda: příběh ikonického kusu metalového šatníku

Vydáno: 16.12.2021 18:00 - Ondra Weisbauer

Mezi metloši ze staré školy není asi nikoho, kdo by nevlastnil poctivý křivák z hovězí kůže (nebo aspoň něco, co ho připomíná). Ale kdy a kde se tento kus oblečení opravdu objevil na metalové scéně?
Frontman Judas Priest, kapely, které je přisuzován vůbec největší podíl na oblibě koženého oblečení v metalové subkultuře, se před pár dny rozpovídal pro španělský web Mariskal Rock. Na stole byla otázka, zda byl v nošení kůže první on nebo Freddie Mercury.

"Vzpomínám si, jak jsem viděl Freddieho s barevnou koženou bundou, čepicí a motorkou a jen jsem si říkal: 'Co se to kurva děje, Freddie?' Opravdu si nemyslím, že je důležité, kdo z nás byl první, ale jinak bych řekl, že já si ten styl osvojil dřív tak o rok dva. Hlavní je, že v kůži vypadáme dobře oba! Ale dost o oblečení, Freddie byl a stále je bůh. Miluji jeho hudbu, hlas, showmanství, osobnost a jeho charisma. Nikdy nebude existovat někdo, kdo by se mu vyrovnal," promluvil Rob Halford. 




Veřejnosti se poprvé výrazněji představil vzhled kožené bundy s cvoky a hroty (oblečení bylo původně nejspíš zakoupeno v místních sex shopech) kolem let 1977/78. Brzy na to se kovem pobité kožené doplňky začaly objevovat nejen u fanoušků, ale i kapel, ve formách opasků, nátepníků, náramků, vest apod. Tím bychom měli spojení kovů a kůže. Historie kožené bundy bez příkras je s hudbou ovšem spjatá o něco déle.

Přesuneme-li se do šedesátek, můžeme už deset let před Halfordem spatřit "Krále rock'n'rollu" Elvise Presleyho v celokoženém oděvu a nesmíme opomenout ani The Beatles, kteří se do kůže odívali už za raných koncertů v Hamburgu kolem let 1960/61. Tím se nejspíš stali prvními hudebníky našim uším příjemné hudby v kožených bundách. Namítáte, že jsou The Beatles už hudebně trochu mimo? To můžete, ale pravdou je, že je vliv kapely "Brouků" na rockovou a metalovou scénu stále podceňovaný. Přesvědčte se v článku níže... 


 




The Beatles - Helter Skelter (Remastered 2009)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení