While She Sleeps: „Pro dnešní teenagery ztratila muzika cenu. Vnímají ji jako vodu“

Vydáno: 20.05.2021 10:10 - Petr Adámek

While She Sleeps vloni na podzim představili sebevědomý koncept nazvaný Sleeps Society, jenž má kapele zajistit kontinuální finanční příjem a tím v dlouhodobém horizontu zabezpečit její přežití. O myšlenkce s revolučním potenciálem nám víceprozradil výřečný kytarista Sean Long.
Přestože platformy alternativního financování jako Patreon nebo OnlyFans nejsou v hudebním prostředí ničím novým, pětice z britského Sheffieldu dovedla myšlenku ještě o krok dál. Kapela svůj projekt uvedla v život s cílem změnit stávající zákonitosti panující v hudebním průmyslu.

Sean vysvětluje: "Dominantní stereotyp, jak jsme ho nazvali, vězí v současném nastavení, kdy je hudba kvůli streamingovým službám prakticky zadarmo. Snažili jsme se tedy přijít s projektem, který by tyto neduhy alespoň částečně léčil. Rozhodně netvrdíme, že aplikace jako Spotify jsou špatné, ale je zkrátka fakt, že ohrožují životnost kapel, speciálně takových naší velikosti a žánru. Přežít a svobodně tvořit hudbu je stále těžší. Umělecká tvorba vyžaduje velkou časovou investici, obrovské finanční náklady a spoustu emocionálního vypětí i fyzického stresu, přičemž společnost si navykla konzumovat hudbu zadarmo. Speciálně pro děti, které jsou dnes ve věku teenagerů, je hudba něčím, co je přirozeně dostupné zdarma. Muziku vnímají jako vodu."



Projektem Sleeps Society chtějí While She Sleeps sdělit, že je pochopitelně fajn poslouchat hudbu na streamovacích platformách, ale současně je nezbytné podpořit skupinu způsobem, který jí zajistí udržitelný příjem a tím i přežití. Už dávno totiž nefunguje rovnice, že k plnohodnotnému fungování stačí vydat dobré album. Sean: "S kapelou je mimo samotného skládání hudby a hraní koncertů spojená celá řada činností. Musíš být expert na marketing, abys svoji hudbu mohl dobře promovat, stejně tak se musíš orientovat v navrhování oblečení a obecně merche. Je zkrátka spousta oblastí, které musíš ovládat, jelikož ti pomáhají s financováním, když hudba samotná už tu schopnost ztratila. Jako by se její hodnota vytrácela. V tom vidím hlavní problém."

While She Sleeps - Spark

Snahou WSS je tedy poukázat na celou problematiku hudebního odvětví, v němž mají kapely reálný problém se uživit. "Chci ale zdůraznit, že řeč není primárně o penězích, ale o ohodnocení tvé práce. Vynakládáme opravdu spoustu energie, za kterou zkrátka chceme být oceněni. Koncept Sleeps Society je v tomto ohledu perfektním nástrojem. Pro naše fanoušky je cool být jeho součástí a nám zajistí přežití. Myslím, že je to pro obě strany bezva transakce," dodává Sean.

Kompletní rozhovor o hudebním průmyslu trochu z jiné strany, než ho znáte, najdete v květnovém Sparku. Seženete ho v každé pořádné trafice anebo ve Sparkshopu.

Spark 05/2021


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení