Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
PÁTEČNÍ BORDEL (9): Hollywood Undead, Poppy, Donnie Darko, Rise Of Surya, Scour

PÁTEČNÍ BORDEL (9): Hollywood Undead, Poppy, Donnie Darko, Rise Of Surya, Scour

Vydáno: 11.12.2020 13:35 v sekci Fakkerník - Redakce | foto: facebook interpreta

Jak Hollywood Undead tak Poppy vysílají do světa své druhé letošní nahrávky. Naopak v případě domácích kapel Donnie Darko a Rise of Surya jde o debutová alba. Pětici recenzí tohoto týdne uzavírá EP Scour, nekompromisní smečky kolem Phila Anselma.


Hollywood Undead New Empire, Vol. 2HOLLYWOOD UNDEAD
New Empire, Vol. 2

vyšlo: 4. prosince

Po deseti měsících od releasu "New Empire, Vol. 1" přihazují odmaskování Hollywood Undead druhé pokračování, jež zabředává ještě hlouběji do rap rocku, tvrdé a dunivé elektroniky a nabízí celou plejádu hudebních hostů. Na "Heart Of Champion" se pětice spřáhla s Papa Roach a metalcorovými Ice Nine Kills a nostalgicky se ohlédla za společným letošním tour, které v únoru ve vídeňském Gasometeru omrknul i Fakker! Tenhle kus si mimochodem dosud vysloužil přes 5 milionů streamů a 1,5 milionu zhlédnutí. Slušný! Dále pak přiložili ruku dílu Ghøstkid aka formace bývalého zpěváka Eskimo Callboy Sushiho, multiinstrumentalista Killstation či rapper Tech N9ne. Textově se jedná o dosud nejupřímnější a současně nejtemnější desku Hollywood Undead, neboť Johnny 3 Tears vypráví o své minulosti, kdy žil v chudobě, a také o démonech, jež ho roky pronásledují a zřejmě nikdy nezmizí. Škoda, že se Hollywood Undead tentokrát nepodařilo doplnit silné texty říznějšími riffy a chytlavějšími refrény. To je na Vol. 2 zásadní slabina.

5/10

Kamila "Ámos" Ungerová


 


Poppy - A Very Poppy Christmas (EP)POPPY
A Very Poppy Christmas EP

vyšlo: 1. prosince

Umělkyně schovaná za uměleckým jménem Poppy si letos na nedostatek pozornosti opravdu nemohla stěžovat. Začátkem roku na sebe upozornila třetí deskou "I Disagree", na níž smíchala všechno (fakt úplně všechno) se vším (fakt úplně se vším), přidrzle zbourala veškeré myslitelné hranice a vysmála se všem hudebním konzervativcům. Odvážná nahrávka ji dostala na titulky předních hudebních magazínů, rozpoutala množství debat s nejednoznačnými závěry a dokonce jí vysloužila nominaci na Grammy v kategorii "Best Metal Performance". Jakkoliv by se mohlo zdát, že už má pro letošek splněno, vypustila do světa ještě čtyřskladbové vánoční EP. Na něm odhazuje pečlivě budovanou a promyšlenou uměleckou masku a prezentuje se v jemné, intimní a téměř lolitkovské podobě. Po instrumentální i výrazové stránce jde o velmi úsporné formě, současně nikterak veselé. Čiší z nich sentiment i té trochu naivity, ale to ostatně k Vánocům jako takovým patří.

7/10

Petr "Ape" Adámek


 


Donnie Darko - YesterdaysDONNIE DARKO
Yesterdays

vyšlo: 4. prosince 2020

Téma nostalgie je nebezpečné. Umělci dost často troskotají při zdánlivě jednoduché plavbě ve vodách minulosti v zátoce sentimentálního patosu. Domácí Donnie Darko se tomuto úskalí elegantně vyhnuli tím, že sentiment udržují na úrovni, kdy to naštěstí není trapné. Album vznikalo poměrně dlouhou dobu a spíš než produkt několikadenního soustředění skutečně budí dojem kroniky delšího časového období, jehož významné okamžiky se propisovaly do melodií i textů skladeb. "Yesterdays" jsou ale skutečně trochu včerejší - kytary v té nejsyrovější podobě, neznásilněné na dřeň elektrickými obvody efektů a synťáků a skladby zahalené do temných záhybů flanelových košil si s sebou nesou skutečnou atmosféru devadesátek. Těšme se na jaro, kdy "Yesterdays", vzniklé v téhle divné době, budeme moci ochutnat v přítmí malého klubu, kam tahle hudba každou svou notou bezpochyby patří.

7/10

David "Mahoney" Stoklas


 


Rise of Surya cover 2020RISE OF SURYA
Rise of Surya

vyšlo: 30. listopadu

Už loňský singl "The Divide" zvěstoval, že do debutového počinu pražských Rise of Surya můžeme vkládat velká očekávání. A přestože původně naplánovaný release 20. října kvůli koronaviru ve vlastních řadách přesunuli na 30. listopadu, čekání se vyplatilo. Ano, fráze ohraná, nicméně zcela výstižná, neboť eponymní deska téhle moderně progressive metalové bandy je hodně vycizelovaná. Vyprodukovali sedm syrových, nasraných a djentem i metalcorem ovlivněných tracků, v nichž jsou slyšitelní Periphery, Monuments nebo třeba Meshuggah a vyšvihli se jimi na domácí metalové výsluní. Nadto skvělý sound, scream prolnutý čistým, emocemi nasáklým zpěvem, to vše v produkci kytaristy a hlavního tvůrce Rise of Surya Tondy Smrčky. Kdyby Covid všechno neposral, pod jejich taktovkou by se v moshi právě teď ždímala trička. Nezbývá než chlapcům přát, ať se brzy zase vrátí na pódia Brutal Assault, kde budou zahraničním formacím dýchat na záda.

9/10

Kamila "Ámos" Ungerová


 


Scour - The Black EPSCOUR
Black (EP)

vyšlo: 27. listopadu

Zkusme to takhle: Američani Scour hrají black metal, a to tak že s velkým přehledem. Například úvodní skladbu čerstvého, v pořadí třetího EP svírá mrazivý industriální stisk, ne nepodobný třeba Mayhem na "Esoteric Warfare". Bicí jednou jako německý Maschinengewehr, stěna kytar až do nebe, agresivní vokál s tunou distorze, ovšem dočkáme se i nefalšovaného heavymetalového sólíčka. S postupem hrací doby se tu & tam rozjede parní válec deathmetalového riffu (ostatně zvuk je vůbec moderně nabasovaný) a celá jedna čistě instrumentální skladba představuje zase romantizující výlet kamsi do prokletého domu viktoriánské éry nebo kam. No a teď otázka za 15 bludišťáků: Zní tohle všechno dostatečně lákavě, kdybychom nepřipomněli, že zpěvákem je samotný Phil Anselmo? Těžko soudit, každopádně jeho šikovně vrstvený natlakovaný growling a místy až brutal-deathové mumlání táhne desku jednoznačně nad průměr. Skladby jsou poměrně krátké, a tak člověk ípíčko snadno 5x protočí, ani neví jak. Nálož energie pro dny kdy slunce ani nevychází!

7/10

Tomáš "XV" Bárta



DOPORUČENÉ ČLÁNKY
John Wolfhooker - Ember
VIDEO: Napsat a nahrát song za 24 hodin? John Wolfhooker to zkusili Oblíbená domácí smečka Honza Vlkoštětka má svůj job očividně ráda, kluky baví zkoušet nové postupy a experimentovat. Součástí podobného čarování se stala i čerstvá pecka "Ember". čtěte zde
Vydáno: 15.04.2024 18:31 v sekci Video
The Truth Is Out There, Café V lese, Praha, 11.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: The Truth Is Out There to šlape i jako fotříkům, čerstvá deska zní mladě a svěže Nedávno vydala domácí multižánrová sebranka The Truth Is Out There zbrusu novou placku "Colors", která názvem odpovídá i obsahu. Krátce po vydání se v Praze zhostili příjemné povinnosti desku pokřtít. čtěte zde
Vydáno: 14.04.2024 20:02 v sekci Foto
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium oslavilo dvacítku návratem na pódia. Ve Foru Karlín odzbrojili fanoušky parádní show Imodium před pěti lety ohlásilo pauzu. V roce 2023 se jim ale zastesklo a na jejich srdcovém fesťáku Broumovská kytara ohlásili comeback. Naplno se vrátili s velkolepou oslavou 20 let na scéně první dubnový čtvrtek. čtěte zde
Vydáno: 10.04.2024 18:40 v sekci Foto
 Pan Lynx - Cililynx (Unplugged live)
PREMIÉRA: Pan Lynx bez elektřiny a v pohodlí domova neztrácí nic ze své jedinečnosti Pan Lynx posílá do světa první ze tří videí, které pořídil v rámci unplugged live session. Osobitého akustického zpracování se dočkala titulní skladba loňského alba "Kdo se bojí, musí do lesa" - "Cililynx". Další dva intimně... čtěte zde
Vydáno: 07.04.2024 10:35 v sekci Video
Imodium, Forum Karlín, Praha, 4.4.2024 (fotogalerie)
FOTO: Imodium ve Foru Karlín uctili památku Kurta Cobaina a oslavili 20 let Imodium je definitivně zpátky. Na svém dosud nejvěším samostatném koncertě představili nového bubeníka, rozloučili se s tím původním, odhalili název chystaného alba a zavzpomínali na Nirvanu. čtěte zde
Vydáno: 06.04.2024 15:40 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: Předčasný konec. Machine Gun Kelly nenadchnul a z pódia zmizel dřív, než měl. (10.06.2023 14:56 v Foto)
- Hollywood Undead znovu upozorní na lesk i bídu Los Angeles (26.03.2023 10:27 v Novinky)
- AUDIO: Rise of Surya útočí na prog-metalový vrchol! (03.10.2022 14:44 v Video)
- Slipknot znovu uvidíme v Česku, poprvé na festivalu! Ulovil je Rock for People (28.09.2022 10:00 v Novinky)
- Pražské Rock Café zítra rozezní dvojitá nálož ženské a progresivní síly (23.08.2022 09:45 v Novinky)
- J-Dog (Hollywood Undead): Praha je nejkrásnější město na světě (22.08.2022 10:10 v Fakkerník)
- VIDEO: Hollywood Undead vyhazují krátce před vydáním desky další nový song (17.07.2022 17:45 v Video)
- Hollywood Undead v létě vydají nové album, bude řešit konflikt společenských vrstev (20.06.2022 18:20 v Novinky)
- VIDEO: Hollywood Undead v novém songu popisují bezútěšný život v Los Angeles (30.04.2022 16:15 v Video)
- Letošní Štěpfest bude o jedno ště-pódium větší! Dorazí Cocotte Minute, Hentai Corporation i Stellaris (21.04.2022 10:45 v Novinky)
- AUDIO: Hollywood Undead vypustili jeden z nejagresivnějších songů své kariéry (01.03.2022 10:00 v Video)
- PÁTEČNÍ BORDEL (46): Poppy, Asking Alexandria, Tremonti, Sleep Token (13.10.2021 14:50 v Fakkerník)
- VIDEO: Poppy ukazuje svoji další, už asi sto padesátou tvář. Sluší jí i pop punk (30.08.2021 14:00 v Video)
- Poppy poprvé v Česku. Přijede se vysmát všem hudebním konzervám (03.08.2021 12:30 v Novinky)
- VIDEO: Poppy začíná fušovat i do grunge (03.07.2021 08:00 v Video)
- Hollywood Undead si střihnou další live stream. Prý bude intimnější (30.04.2021 11:10 v Novinky)
- VIDEO: Poppy představila novou zuřivou píseň (26.03.2021 08:30 v Video)
- Nominace Cen Anděl: kategorii ROCK ovládli Donnie Darko, Kurtizány z 25. Avenue a Povodí Ohře (01.03.2021 13:10 v Novinky)
- AUDIO: Poppy chystá vánoční EP. První ukázka je ukrutně smutná (24.11.2020 08:40 v Video)
- VIDEO: Hollywood Undead spojili síly s Papa Roach a Ice Nine Kills (19.10.2020 09:50 v Video)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe