ZE ZÁKULISÍ: Jak Lindemann točili šílený klip Steh auf?

Vydáno: 08.08.2020 12:15 - Ondra Weisbauer

"Song se jmenuje 'Steh Auf', což znamená vstaňte. Tak jsem přemýšlel, jak udělat klip o vstávání. Já jsem si ho tam už nějak našel, vy to nenajdete," dodává režisér Zoran Bihac
"Ve skutečnosti je ten song o dítěti s drogově závislou matkou. Ale prostě si myslím, že je špatně přenášet slova do videa, tak aby to bylo až moc očividné.Takže jsem to udělal úplně jinak. Ale když něco chcete dělat jinak, musí to být fakt úplně, úplně, úplně jinak!" prohlašuje s nadšením režisér.


Natočit klip nebylo opravdu nic snadného. Byl nahrán uprostřed kazašské pouště, kde neustále foukalo. Tam vybudoval tým místnost 10x10 metrů, kde se točily veškeré záběry s profesionály, zvyklými dělat všemožné kaskadérské kousky s koni. A proč sedí Peter Tägtgren bez kalhot? Jednou z největších nočních můr režiséra je strach, být viděn na záchodě bez kalhot.

Ke klipu se vyjádřil i jeden z dvojice sestavy Lindemann, multiinstrumentalista Peter Tägtgren: "Když mi poprvé řekl Zoran o konceptu toho klipu, pomyslel jsem si, že přešel na tvrdé drogy. Bylo to jak hodně divnej sen."



Co se týče vysvětlení podoby Tilla Lindemanna a Petera Stormare, bude to trochu složitější popsat. "Chtěl jsem, aby byl ten chaos vidět očima Petera S. proto se tam celá scéna otáčí. V každém dobrém videu má Till zemřít, ale protože Till si vyměnil identitu s Peterem, prostě jsem po smrti Tilla otočil scénu a Peter, který vypadá jako Till umírá opět. V každém dobrém klipu musí zemřít Till Lindemann, jinak by to nebylo ono."

Na konci živému Tillovi (který se mimochodem opravdu nechal tahat za koněm) sejme nomádská jezdkyně Peterovu masku a tím odhalí, že je to pořád Till. "Snažil jsem se složitou psychologickou cestou zobrazit něco úžasného a vsadím se, že to nikdo nepoznal, ani nepochopil. Ale to nevadí, já jsem spokojen," udává Zoran.


Exkluzivní rozhovor se Zoranem Bihacem o klipech Lindemann i Rammstein a osobě Tilla Lindemanna celkově najdete v lednovém Fakkerovi. Kromě toho i recenzi a plakát Lindemann. Číslo si objednejte přes náš eshop.

Lindemann F!



LINDEMANN - Steh auf (Official Making Of)

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení