VZPOMÍNKA: Festival, který zahalila smrt

Vydáno: 30.06.2020 12:20 - Petr Adámek

Poslední červnový den roku 2000 se odehrála jedna z největších tragédií v historii hudebního průmyslu. Během dramatické tlačenice před pódiem na dánském festivalu Roskilde bylo ušlapáno devět lidí, dalších dvacet šest bylo zraněno.
Incident se odehrál během koncertu Pearl Jam. Kvůli mohutné tlakové vlně ve směru proti pódiu, jíž vyvolali lidi ze zadních řad, došlo v předních řadách k velké tlačenici. Někteří diváci v ní spadli na zem a stáhli k zemi další, když se pokoušeli vstát. Kapela přerušila produkci, snažila se dav zklidnit a provolávala, aby fanoušci o několik kroků ustoupili, ale bylo již pozdě. Došlo k ušlapání osmi lidí, jeden člověk zemřel po pár dnech v nemocnici. Na tragédii se podepsal i fakt, že v Roskilde ten den vydatně pršelo a povrch země byl velmi kluzký.

Pořadatelé festivalu, jehož historie sahá až do roku 1971 a který osudný rok navštívilo přes 100 tisíc lidí, prohlašovali, že pro bezpečnost publika učinili vše, co bylo v jejich silách. Mluvčí organizátorů tehdy oznámil: "Problém je v tom, že není možno dát vinu konkrétní osobě či skupině osob. K neštěstí došlo kombinací a zřetězením různých vlivů." Případ byl později uzavřen jako nešťastná náhoda.

Pearl Jam okamžitě ukončili evropské turné, rozhořčeni tím, že proti tragédii nemohli nic dělat. O pár let později skupina vydala píseň "Love Boat Captain" s odkazem na tuto hrůznou událost. "Ztratili jsme devět přátel, které už nikdy nepoznáme..."


Top 10 Concert Tragedies and Mishaps


Pearl Jam - Love Boat Captain



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení