SPECIÁL: Morellova jedenáctka aneb přehlídka zásadních riffů geniálního kytaristy

Vydáno: 05.07.2020 10:45 - Milan Říský

Vybrat nejlepší kytarové kousky v diskografii Toma Morella je nadlidský úkol, kolegové z Kerrangu přesto sestavili přehled jeho nejzásadnějších riffů napříč kapelami, ve kterých během posledních téměř třiceti let působil.
Rage Against The Machine - Killing In The Name

Píseň, která nikdy nezestárne. Naštvanost, agrese a Zackův manifest v podobě: "Fuck you I won't do what you tell me!" je jedním z nejzásadnějších momentů hudební historie a také důkaz, že v jednoduchosti je neuvěřitelná síla. V roce 2018 Tom prohlásil, že kdyby měl vybrat jediný song, který by neměl být zapomenut, byl by to právě "Killing In The Name". "Slyším ji všude a samozřejmě mě to neuvěřitelně těší," prohlásil.


Rage Against The Machine - Killing In The Name


Rage Against The Machine - Bullet In The Head

Hip hopová basová linka, policejní sirény a protivládní text. Další nezapomenutelný riff si Tom Morello připsal v písni, které se přezdívá soundtrack k pouličním nepokojům, které vypukly před osmnácti lety v LA. Přesně v duchu kytaristových slov: "Každá revoluce potřebuje mít svou hymnu."

Rage Against The Machine - Bullet In The Head


Rage Against The Machine - Wake Up

Finále prvního Matrixu. Ikonické propojení kultovního filmu a další pecky z první desky RATM zafungovalo dokonale. Jediný akord, další důkaz precizního Morellova minimalismu, dal vzniknout melodii, která sice umístěním v áčkové hollywoodské produkci tak trochu jde proti antikapitalismu kapely, ale smršť, která nastane po Zackově "I think I heard a shot!" je silnější než atomovka.

Rage Against The Machine - Wake Up


Rage Against The Machine - People Of The Sun

Imbusový klíč a struna? Ne, to nejsou vražedné nástroje, ale pozadí vzniku dalšího zásadního sóla a druhého singlu z Evil Empire. Morello po celou kariéru pracoval na zcela specifickém zvuku a ačkoliv to tak někdy nemusí znít, RATM se vyhýbali samplování. Ostatně Morello říká, že se často cítí spíš jako DJ než kytarista. Nebo znáte někoho, kdo vytáhne z nástroje kabel, začne si s ním bušit do dlaně a postaví na tom píseň?

Rage Against The Machine - People Of The Sun


Rage Against The Machine - Snakecharmer

Jedna z nejpodivnějších věcí, kterou RATM natočili s výstředním riffem, který postupně graduje. "Snakecharmer" jde zcela proti osvědčeným postupům, kterými se vyznačují ty nejzásadnější hity RATM, a ve výsledku je songem, který se drásavým a neklidným vyzněním zarývá hluboko pod kůži.

Rage Against The Machine - Snakecharmer
 

Rage Against The Machine - Born Of A Broken Man

Úvodní východní motiv inspiroval Jimmyho Page, po nečekaně klidném úvodu se, jak to je u RATM zvykem, vynoří zkreslené kytary a de la Rochův nezaměnitelný hlas. Kromě vynikající Morellovy linky je Born Of Broken Man vynikající ukázkou sehranosti všech zúčastněných, kteří doplňují agresivní a nekompromisní de la Rochovu verbální salvu.

Rage Against The Machine - Born Of A Broken Man


Audioslave - Cochise

Zvuky sice na začátku připomínají spíš nějaký motor, ale ve skutečnosti se jedná o další Morellův fígl - tentokrát zapojil do nahrávání psací tužku. První singl superskupiny "Audioslave", kterou dali dohromady pohrobci z RATM s fenomenálním zpěvákem Chrisem Cornellem (Soundgarden), byl zjevením. Audioslave sice stín domovských kapel nikdy nepřekonali, přesto je v triu studiových desek dost kvalitního materiálu.

Audioslave - Cochise
 

Audioslave - Bring 'Em Back Alive

Prostoru na experimenty neměl Morello v Audioslave tolik jako v RATM, přesto se jeho tolik typický zvuk stal pro mnoho písní ikonickým. V "Bring 'Em Back Alive" přesto zavítal spíš do končin Cornellových a vzdal tak pomyslný hold zvuku Soundgarden. A samozřejmě do písně propašoval i své kytarové "kvákání".

Audioslave - Bring 'Em Back Alive
 

Street Sweeper Social Club - Ghetto Blaster

Po rozpadu Audioslave, který byl zdůvodněn neřešitelnými personálními problémy, se Morello vrhl po boku Bootse Rileyho do projektu Street Sweeper Social Club. V něm promíchali rap, černošské soulové vlivy a kytarové riffy a ačkoliv dali dohromady jen jednu desku a EP, tvoří další zásadní kapitolu Morellova života.

Street Sweeper Social Club - Ghetto Blaster


Prophets Of Rage - Strenght In Numbers

Prophets Of Rage, o kterých se mluvilo jako o nástupcích RATM, svou jedinou deskou díru do světa neudělali, přesto obsahuje několik vynikajících momentů. Strenght In Numbers je ukázkou valivé energie, která dokázala využít naplno potenciál jak muzikantů z RATM tak rapperů Chucka - D a B - Reala. Dokonalé souznění.

Prophets Of Rage - Strenght In Numbers
 

Tom Morello - Lead Poisoning

Dubstep, akordy jak od Hendrixe a zkreslené basy. Finální song sólovky Toma Morella Atlas Underground je směsí, která na papíře může znít děsivě, ale funguje. Nečekejte revoluci jako na debutu RATM, poslední Morellova deska je místy chaotickou změtí, ze které ale tu tam vyleze solidní nápad.

Tom Morello - Lead Poisoning




Rage Againt the Machine patří titulka červnového čísla. Uvnitř najdete pětistránkový článek a taky palkát kapely. Časák seženete v kamenných prodejnách (najděte si tu nejbližší podle svého PSČ nebo města) anebo přes náš eshop.

Rage Against the Machine F!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení