FajtFest očima fanoušků: magická lokalita a fantastická, metalově rodinná atmosféra

Vydáno: 08.07.2019 19:00 - Petr Adámek

Kdo byl někdy na FajtFestu, ví, že tahle akce zdaleka není jen o kapelách nebo unikátním místu. Je taky o lidech, kteří na Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí jezdí. Oslovili jsme dva, kteří sice nejsou vidět, ale s festivalem jsou spojeni téměř pupeční šňůrou, a položili jim pár otázek.
Tomáš "Lasard" Liška je (možná úplně jediný) člověk, který byl na všech ročnících festivalu. VelMezák a velký hudební fanatik. Hendrik van der Tol je původem Nizozemec žijící v Česku, jednatel společnosti Envitec Biogas v ČR a několik let generální sponzor Fajtfestu. Festivalu hodně pomohl zejména v roce 2014.


Co tě jako první napadne, když se řekne FajtFest? Popiš maximálně jednou větou.
Tomáš: Nejlepší akce ve VelMezu a širokém okolí, spousta dobré muziky, nej kámoši, nej holky, výborná absinthová limonáda a samozřejmě nej pořadatelé a celá FF crew!
Hendrik: Fantastická, metalově rodinná atmosféra.
 

Jaké máš vzpomínky na svůj úplně první ročník FajtFestu?
Tomáš: Tenkrát jsem asi poprvé viděl Hazydacay. Taky Fourth Face a X-Core. Dneska je jejich tvorba někde v prdeli, ale to je jen můj názor. Jinak nevím, bylo moc alkoholu, haha.
Hendrik: Hodně intenzivní zážitek. Vybavuju si, že jsem byl okamžitě pohlcen skvělou entusiastickou atmosférou a lidmi kolem. Právě proto jsem se rozhodl, že festivalu finančně pomůžu.
 
FajtFest 2018 (II)
Fajtfest: Fantastická, metalově rodinná atmosféra.


Které vystoupení kapely tě ze všech ročníků bavilo nejvíc a proč?
Tomáš: Jednoznačně Rise of the Northstar. Tahle parta to prostě umí rozjet, co se týče zvuku i energie. Neskutečný!
Hendrik: Crystal Lake minulý rok. To byl přímo uragán energie, který se valil z lidí. Na to nikdy nezapomenu. Byl to taky první ročník festivalu s opravdu vyvoněným zvukem, což celý zážitek ještě umocnilo.
 

Jaký je tvůj úplně nejzábavnější nebo nejvtipnější zážitek z FajtFestu?
Tomáš: Jednou jsme se mým nejlepším kamarádem Jardou Doležalem spali v jeho autě Škoda Favorit. Leželi jsme tam rozlámaní jak pastelky a ráno v rádiu naladili záznam vypuštění družice Sputnik do vesmíru a fakt jsme si to užívali. No byli jsme vylitý jak vázy, haha.
Hendrik: Těžká otázka! Nepovím nejzábavnější, ale nejvíc speciální. Stalo se to to před vystoupením Infected Rain. Zpěvačka seděla na zemi vedle stage a byla opravdu hodně nervózní. Bylo znát, že je pro ní skutečně důležité, aby kapela předvedla dobré vystoupení. Společně s mojí manželkou Lenkou jsme si s ní začali povídat a ubezpečili jsme jí, že se nemusí vůbec ničeho obávat, že je fanoušci milují. Věřím, že jí to pomohlo a Infected Rain nakonec předvedli výborný koncert.

FajtFest 2018 (II)Existuje lepší výhled od hlavní stage? Stačí pootočit hlavu o 90° vpravo.


Čím se podle tebe FajtFest odlišuje od jiných festivalů?
Tomáš: Fajtfest je jen jeden! Je to tím místem na kopci a skvělou atmosférou. Pro nás místní je to takový rodinný festival. A hlavně propaguje žánry jako nu-metal, metalcore, alternativní metal a deathcore.
Hendrik: Přesně to, co jsme popsal v první otázce - speciální, osobní, skoro rodinná atmosféra. A samozřejmě magická lokalita.


Co bys na FajtFestu změnil, kdybys mohl?
Tomáš: Kdybych měl něco změnit, tak bych se asi víc zaměřil na posílení ostrahy areálu. Spousta lidí toho zneužívají a dostanou se na fest bez placení. A trochu bych přitvrdil v kapelách. Více deathcoru, pánové!
Hendrik: Vůbec nic. Ani velikost. Právě díky současné velikosti je festival tak speciální a útulný.

Kterou kapelu bys chtěl na FajtFestu v budoucnu vidět, kdybys měl jedno jediné přání?
Tomáš: Jednoznačně kapelu Gojira.
Hendrik: Za mě I Prevail!



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení