Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
Keith Flint (The Prodigy): maniak se zápalkami v ruce

Keith Flint (The Prodigy): maniak se zápalkami v ruce

Vydáno: 05.03.2019 14:20 v sekci Fakkerník - Petr Adámek | foto: Henrik Evertsson

Nejděsivější nejsou ty horory, v nichž se po hlavních hrdinech sápají desítky hladových zombií nebo všude stříkají hektolitry krve. Skutečná hrůza se ukrývá v neznámu, tedy tam, kde není na první pohled nic vidět.

Příkladem může být mladý kluk, kterého spolužáci popisují jako tichého správňáka, aby na ně o deset let později ten samý týpek hulákal z televize "Jsem průserář, jsem pyroman, jsem špína," a u toho se šklebil na celou obrazovku. Zpěvák Prodigy Keith Flint dokázal v jedné jediné postavě přesvědčivě znázornit punk rockera, rozzuřeného klauna a skutečného démona.

TANČÍM, NIC JINÉHO NEUMÍM

Když se koncem osmdesátých let tehdy devatenáctiletý Keith Flint vrátil ze svých toulek světem do rodné Velké Británie, zjistil, že nemá kde spát. Hlavu složil na gauči v bytě u své kámošky, kde mu jeden týpek začal vášnivě vykládat o tanečních parties. Keitha vyprávění pohltilo a hned nejbližší víkend se sebral, nasypal do pusy pár pilulí extáze a LSD a vyrazil do proslulého klubu The Barn na party.

Ne, že by Keitha rock'n'roll úplně míjel – už jako malý tancoval u mámy v kuchyni na LED ZEPELLIN a v dobách největšího úspěchu PRODIGY se dokonce učil hrát na kytaru. Ze všeho nejvíc ho to ale táhlo k tanci a to tím spíš, čím horší známky ve škole dostával. Jak později Keith poznamenal, doslova vystoupil z davu a namísto vyplňování nějakých přihlášek nebo žádostí zatoužil po dráze tanečníka. A netrvalo to dlouho. Krátce po zmíněné návštěvě klubu The Barn propadl Keith rave parties, velkým tanečním akcím, kde se na přelomu osmdesátých a devadesátých let neřešily ani hlukové limity ani množství drog tanečníků po kapsách. V tanci se velmi rychle zdokonaloval a dál se rozvíjel až do podoby navztekaného čerta, jak ho známe z dnešních koncertů. Když se společně s kámošem Leeroyem a další tanečnicí Sharky seznámili s místním DJem Liamem Howlettem, bylo rozhodnuto - z toho bude živá performance! K sestavě se přidal ještě MC Maxim Reality a PRODIGY byli na světě.

The Prodigy live 2018 (Rock for People)
The Prodigy v roce 2015


V roce 1992 oslnili debutovým albem The Experience hudební svět novátorským hudebním přístupem. Svoje vizionářství definitivně stvrdili další deskou Music For The Jilted Generation, na níž s maximální energií dokázali skloubit elektronickou hudbu s prvky hardcoru, punku a dalších stylů mimo rámec elektronické taneční hudby. Do popředí začala stále víc vystupovat vizuální stránka - oproti dosavadním klipům, jež se do té doby podobaly spíš acidovým flashbackům, si sestava začala systematicky budovat image bubáků. Prvními náznaky byly klipy "Poison" či "Voodoo People", v nichž se poprvé objevil náznak strachu. Spolu s tím začal Keith znatelně měnit image. Nejprve začal opatrně experimentovat s očními linkami, ostříhal a obarvil si vlasy narůžovo, objevily se piercingy ve tváři a na pódiu začal vyvádět jak smyslu zbavený. Z vcelku normálně vyhlížejícího týpka s dlouhými vlasy se najednou stal nepřéhlednutelný pankáč. Mnohem zlověstnější zavřísknutí do oken (nejen) britských domácností se však teprve chystalo.

Z TANEČNÍKA PYROMANEM

Keith, jenž dosud zaujímal v sestavě místo jednoho z tanečníků, zakrátko převzal další, tentokrát životní roli, v níž se definitivně našel. Jako předzvěst později přelomového alba The Fat Of The Land, vypustila britské sestava do světa pilotní singl "Firestarter", a to včetně videoklipu, v němž hrál Keith hlavní roli a zároveň se vůbec poprvé zhostil vokálů. V černobílém klipu, jež se natáčel v opuštěných tunelech metra v Londýně, ze sebe 170 cm vysoký hudebník vypustil démona. Jeho divoké já, které v sobě dosud spíš tlumil, se konečně dostalo ven. Image šílence pobíhajícího tunelem metra v prapodivném kostýmu s dvěma řadami naježeného číra a do toho vykřikujícího hesla o pyromanii zafungovala skvěle. Keith k tomu říkal: "Posledních šest let jsem křičel prostřednictvím těla. Teď je čas, aby začala křičet i pusa." Později přiznal, že text skladby napsal sám sobě na tělo a ostře štěkaná slova dokonale vystihovala jeho osobnost. "Úplně poprvé jsem se zamiloval do něčeho, co jsem stvořil. Nejen hudebně, ale i osobnostně. Přišel jsem domu, pustil jsem si to a hned mi naskočilo: 'kurva, já to miluju!' Zaplavila mě extáze." Nutno říct, že Keith sice nikdy nebyl žádný velký zpěvák, ale jeho hlas má výbornou barvu a zejména přesvědčivost. I díky tomu obsadil ve čtenářské anketě prestižního britského magazínu Kerrang o největšího cvoka druhé místo za samotným Marilynem Mansonem.

Keith Flint Firestarter
Démon Keith v klipu Firestarter


Zároveň asi nepřekvapí, že freneticky poskakující Flint s výhružným pohledem v očích vyděsil celou Británii a začal naplno naplňovat rodičovskou představu o noční můře. Když se video "Firestater" objevilo v televizním vysílání, dostal kanál rekordní množství stížností. Jeden rodič, jenž si v dopise BBC na video stěžoval, jej nazval člověkem, který potřebuje naléhavou lékařskou péči. Až tak přesvědčivě tenhle probuzený magor působil... Od této chvíle nebylo pochyb, kdo je u PRODIGY nejpopulárnějším a nejoblíbenějším členem a kdo bude nadále označován jako frontman. A to byl jen začátek. Sestava pochopila, že právě tudy vede cesta a Keith zanedlouho znovu řádil ve videu k pecce "Breathe", kde působil ještě démoničtěji. Oči měl opět sytě podmalované, jednu půlku číra obarvenou na zeleno, druhou na fialovo a v obličeji ještě výraznější výrazné piercingy. Z jeho ostře trhaných pohybů a škubání hlavou sršela agrese a nefalšované šílenství. Zlatou tečkou za nejúspěšnějším a nikdy nepřekonaným obdobím byl poslední klip "Smack My Bitch Up". Klip je natočen velmi subjektivním způsobem z pozice kameramana, který vyráží na mejdan. Kope do sebe jednoho panáka za druhým, zajíždí slečnám do rozkroku, blije do umyvadla, v klubu se pere s ochrankou, vyfrkne pár lajn, v alkoholickém opojení si to zamíří do erotického klubu, aby skončil s kozatou tanečnicí na pokoji. Největším překvapením je ale je závěr, kdy divák vidí jen odraz v zrcadle a v něm drobnou nahou blondýnku, která je hlavním aktérem celého klipu. Konzervativní společnost si zoufalstvím rvala vlasy a volala po zákazech a při nejlepším po trestu smrti pro všechny aktéry. Britská média video zakrátko označila za "koktejl sexu, násilí a drog" a odmítla ho vysílat.

Veškerá tato negativní reklama, ruku v ruce se skvělým materiálem a koncertní formou zafungovala dokonale a z alba The Fat Of The Land se stal komerční trhák. THE PRODIGY se dostali do čela hitparád. Z někdejších rebelantských průkopníků se staly mainstreamové hvězdy, jimž svět ležel u nohou! Zrodil se kult a z Keitha ikona 90. let.

MOTORKY I ZÁHONY

Po euforii druhé poloviny devadesátých let však čekalo skupinu v dalších letech bolestivé vystřízlivění. Nová alba, s jejichž vydáním přestali spěchat, mohla těm starším konkurovat řemeslným zpracováním (zlí jazykové to nazývali sebevykrádáním), avšak veškerá autenticita bohužel zůstala stát před prahem nového milénia. Ani Keith už naživo tolik neřádí a na pódiu svoji někdejší zběsilost spíš předstírá, než prožívá. PRODIGY zvolnili koncertní tempo a Keith si tak ve volném čase hýčká svůj vlastní závodní motocyklový tým Team Traction Control. Na motorkách kdysi sám řádil, čímž dával průchod touhám po adrenalinu a nebezpečí. ("Každou chvíli prožíváte situace, kdy smrt klepe na dveře. Užíval jsem si stejně pády jako samotné závodění.") A jako správný freak jsou jeho koníčky krásně kontrastní. Jeho parťák Leeroy na něj totiž kdysi prásknul, že Keitha baví zahrádkaření. Jestli to myslel vážně nebo šlo o nějaký inside-joke, nevíme.

The Prodigy live 2018 (Rock for People)
The Prodigy na Rock for People (2018)


Motorky-nemotorky, záhony-nezáhony, tenhle čert to vždy uměl rozbalit, jak se na pořádnou rokenrolovou hvězdu sluší a patří. Tak třeba na festivalu Rock for People v roce 2012 se Keith a spol. objevili na pódiu s třičtvrtěhodinovým zpožděním. Podle informací, které později kolovaly festivalovým areálem, to kapela, známá svým hodně nezřízeným stylem života, přehnala v backstage s "předpřípravou" na koncert a dokonce u nich musela asistovat zdravotnická služba.

4. března 2019 už mu bohužel pomoct nedokázala.


Pokud stojíte o fyzickou kopii časopisu s článkem o Keithovi, můžete si ho pořídit v našem ehsopu.


The Prodigy Keith Flint F!

 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Filter, Belmondo, Futurum, Praha, 24.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: 30 let čekání u konce. Filter nebyli na pódiu skoro vidět, naštěstí byli slyšet Trvalo to přes třicet let, ale nakonec jsme se přece jenom dočkali: Filter v čele s pašákem Richardem Patrickem se poprvé objevili v Česku. Na pódiu doslova nebyli vidět, ale i pro samotné slechy to byl zážitek. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 20:05 v sekci Foto
Normandie, As December Falls, Self Deception, MeetFactory, Praha, 20.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Normandie přivezla balónky, nové album Dopamine a hlavně skvělou show Švédská alternativně rocková parta Normandie je v Česku hodně oblíbená. Do pražského MeetFactory tentokrát přivezla nové album "Dopamine". čtěte zde
Vydáno: 24.03.2024 21:01 v sekci Foto
Silent Planet, Thornhill, Paledusk, MeetFactory, 19.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Na Polaris bez Polaris. O pozici headlinera si to v Praze rozdali Thornhill a Silent Planet Když zkraje týdne zrušili Polaris z vážných osobních důvodů gig ve Vídni, začalo se nad pražskou show hned následující den smrákat. Klokani nakonec skutečně nepřijeli, i tak se vyplatilo si lupen nechat a do MeetFactory doskákat. čtěte zde
Vydáno: 21.03.2024 11:11 v sekci Foto
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight Yo, gamers, vaše oblíbená (nebo nenáviděná) sebranka Slipknot už brzo ukáže svoje masky v oblíbený multiplayerový hororovce Dead by Daylight. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 21:56 v sekci Novinky
Avatar, Aether Realm, Sasazu, Praha, 13.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Stay clown! Avatar řádili v Praze Zaplněný klub SaSaZu hostil ve středu 13. března koncert švédských metalových ekvilibristů Avatar. Stodvacetiminutový set plný frenetických reakcí publika a koňských dávek stage energie ze strany kapely napumpoval do všech... čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 22:15 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: The Prodigy poprvé bez Keitha. Jeho energie chyběla, ale kapela i bez něj dává smysl (08.12.2023 20:26 v Foto)
- The Prodigy míří do Prahy. Poprvé bez Keitha Flinta (18.11.2023 21:39 v Novinky)
- VIDEO: Nejbizarnější předělávka The Prodigy nalezena! (25.03.2021 15:25 v Video)
- The Prodigy makaj na nový desce. Chtějí uctít památku Keitha Flinta (17.09.2020 08:30 v Novinky)
- Rou z Enter Shikari vzpomíná na Keitha Flinta (22.05.2020 21:20 v Novinky)
- Keith Flint z The Prodigy si sáhl na život vlastní rukou (04.03.2019 21:00 v Novinky)
- Předčasný odchod firestartera. Ve 49 letech zemřel Keith Flint, frontman The Prodigy (04.03.2019 12:40 v Novinky)
- FOTO: Druhý den Rock for People ovládli The Prodigy a Marmozets (06.07.2018 13:50 v Foto)
- Rock for People sází na jistotu. Na festival opět dorazí kultovní The Prodigy (13.12.2017 10:10 v Novinky)
- AUDIO: The Prodigy a Iggy Pop dohromady? Jo, na soundtracku k Trainspottingu 2! (10.02.2017 09:50 v Video)
- VIDEO: The Prodigy jako metal? To nakládá! (23.01.2017 19:15 v Video)
- VIDEO: Dejte si wall of death s The Prodigy (01.08.2016 13:30 v Video)
- The Prodigy letos podruhé: na podzim vlétnou do pražského Fora Karlín (02.09.2015 11:15 v Novinky)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe