Gingerhead: Jak vymyslet název pro kapelu? Hlavně nespěchat!

Vydáno: 29.10.2018 20:20 - Petr Adámek

Ve srovnání se samotnou muzikou není název kapely až tak důležitý, na druhé straně může dobře zvolené a zajímavé jméno, kapele do začátků dost pomoct. Něco o tom ví i zkušený muzikant Maťo Mišík z kapely Gingerhead, s kterým jsme se pro říjnové číslo Fakkera pobavili právě o hledání názvu pro kapelu.
"Kapela by se dala vnímat podobně jako firma, je to značka a vhodné pojmenování je důležité. Když vymyslíš pitomé jméno, tak může trvat relativně dlouhou dobu, než kapelu lidi přijmou nebo si jí vůbec všimnou. Když vymyslíš dobrý název, který má nějaký náboj, tak dokáže lidi s podobným laděním zasáhnout a přitáhnout ještě dřív, než vůbec zjistí, co je za tím za muziku. Ten název by měl mít svůj příběh, nějaké pozadí, aby do toho byla otisknuta nějaká energie kapely a nebylo to prázdné a povrchní," tvrdí Maťo.

A nějaké užitečné tipy na začátek? "Hned na začátku je dobré si zkontrolovat, jestli kapela stejného názvu neexistuje nebo jestli to třeba není nějaká firma, YouTuber či jinak známý subjekt. Projet klíčová slova, domény atp. Usnadnit to všechno může mimojazyčný název, prostě originální slovo, které bude jenom vaše. Myslím to tak, že si vymyslíte vlastní, unikátní slovo. Tím má kapela vyhráno, nikdo si ji nesplete a na internetu se snadno dohledá, jelikož si nebude s ničím konkurovat. Ideální, když se to dobře vyslovuje a píše. Ale ve finále je to samozřejmě stejně o tom, že kapela musí hlavně dobře hrát a hodně makat, aby o kapele dala světu vědět. Ideální stav potom nastává, když si lidi po vyslovení názvu okamžitě představí samotnou kapelu, hudbu, živáky a všechno kolem a nepřemýšlí nad tím, co název jako takový vlastně znamená," dodává muzikant.

Kompletní rozhovor najdete v říjnovém čísle Fakkera. Sehnat ho můžete do 30.10. na stáncích, případně přes náš eshop.

Gingerhead F!

GINGERHEAD - I Don't Care [official video]



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení