Grunge: masochistické opojení vlastní bolestí

Vydáno: 03.07.2017 14:40 - Petr Adámek a Michal Skořepa

Spojujícím prvkem "velké seattleské čtyřky", tedy Soundgarden, Nirvany, Alice in Chains i Pearl Jam byla tíha nepřikrášlené reality. I další kapely kolem sice tvořily depresivní muziku, ale žádná nešla tak daleko s takhle silným vlastním prožitkem.
Co muzikanti ve vší intenzitě prožívali, to šlo i ven. Něco na způsob: "Okay, zpívám o sračkách, ale můžete mi to věřit, protože se v nich sám brodím až po pás." Oni to prostě žili.

Chriss Cornell pocházel ze šesti dětí. Když byl muzikant před dvěma lety hostem Henry Rollins Show, nazval tam svého otce sráčem, se kterým absolutně nemá potřebu mít cokoliv společného. Cobainovi rodiče se rozešli, když byl ještě dítě. Máma si našla nového chlapa, stejně tak si pořídil novou rodinu i jeho otec. Malý Kurt mezi nimi pendloval, několikrát se stěhoval. Připadal si bezprizorní, osamocený. Táta Layne Staleyho opustil rodinu jako feťák a potom se k Laynovi vrátil na vrcholu jeho kariéry a začali fetovat spolu. Strašný příběh! A Eddie Vedder svého tátu nikdy nepoznal...

Není se tak čemu divit, že formou grunge je temnota a zvuková syrovost a jeho obsahem totální rozervanost. Grunge šel často až na hranu duševního i tělesného bezpečí a dokonce by se dalo říct, že v kapelách se projevovalo určité masochistické opojení vlastní bolestí pramenící z přetrhaných rodinných vazeb, depresí i všelijakých závislostí.


Velký pětistránkový článek o prokletí zvaném grunge a jeho poslední oběti, Chrisu Cornellovi + plakát najdete v červencovém čísle Fakkera. V prodeji od 30.6. za 49 Kč v síti trafik Relay, dalších shopech anebo v digitální podobě.


Chris Cornell F!
Chris Cornell F!
Chris Cornell F!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení