Spáchal Chris Cornell sebevraždu v důsledku užívání antidepresiv?

Vydáno: 20.05.2017 10:10 - Kamila Ungerová

Od noci ze 17. na 18. května, kdy nás opustil nesmírně talentovaný zpěvák Soundgarden a Audioslave Chris Cornell, hudební svět nemluví o ničem jiném. A není se čemu divit. Vždyť jedna mrazivější zpráva střídá druhou.
Zpráva o odchodu Chrise Cornella se stala ještě nepochopitelnější poté, co tým vyšetřovatelů ve čtvrtek 18. května ve večerních hodinách oznámil, že zpěvák spáchal sebevraždu oběšením. Reakce manželky Vicky Cornell na sebe nenechala dlouho čekat. Chris užíval proti úkosti lék Ativan - benzodiazepin, který se v našich zeměpisných šířkách prodává pod názvem Lorazepam. Jedním z jeho vedlejších účinků jsou sebevražedné myšlenky, které dle Vicky zřejmě přepadly i Chrise, neboť po koncertě v Detroitu si kvůli úzkosti vzal jeden nebo dva Ativany navíc.

"Když jsme spolu mluvili po koncertě, všimla jsem si, že špatně aritukuluje. Byl jiný. Když mi oznámil, že si vzal jeden nebo dva Ativany navíc, spojila jsem se sekuriťákem a požádala jej, aby Chrise zkontroloval. To, co se stalo, je nevysvětlitelné a doufám, že nadcházející lékařské zprávy ozřejmí další detaily. Chris naše děti miloval a úmyslně by jim neublížil tím, že si vezme život."

Advokát Cornellových Kirk Pasich dodal: "Rodinu ničí myšlenka, že by Chris sebevraždu spáchal vědomě a záměrně a ptá se, jakou roli v jeho rozhodnutí mohl sehrát Ativan. Mezi vedlejší účinky protiúzkostných léků patří paranoia a sebevraždené myšlenky."

Na Chrisovu smrt hned ve čtvrtek reagovala i American Association of Suicidology (Americká asociace sebevražednosti), jež upozornila na vzrůstající počet sebevražd v americké mužské populaci mezi 45 - 64 rokem věku. A dodala, že muži málokdy dbají na své duševní zdraví, málodky požádají své blízké o pomoc, a proto je nutné vědět, jak se u nich deprese projevuje. Alespoň, že za mořem je reakce na tragickou událost tak pružná a nabízí duševně nemocný pomocnou ruku i prostřednictvím sociálních sítí.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení