FEMME FATALE: Nancy Spungen - Zkáza i oběť Sex Pistols

Vydáno: 22.03.2017 12:00 - Redakce

V našem časopisovém seriálu Femme Fatale s podtitulem "Láska prochází srdcem a pérem" si každý měsíc můžete přečíst o holkách a ženách, které kousají, hryžou, svírají, dusí i bezmezně milují. Vynechat jsme nemohli ani bad girl Nancy Spungen
Pro jedny autentická punková krasojízda, pro jiné marketingový experiment Malcolma McLarena a Vivienne Westwood. Ať už je to jakkoliv, kultovní basák kapely, Sid Vicious, poznal heroin právě díky americké štětce Nancy Spungen. A vlastně i sex. Spungen šlapala v New York City ve zlaté éře CBGB a do Anglie se dostala v doprovodu The Heartbreakers, feťácké kapely Johnnyho Thunderse z New York Dolls. Poté, co jí zpěvák Pistolí Johnny Rotten dal najevo, že u něj nemá šanci, nevinný a nepříliš bystrý Sid byl snadnou obětí.

Právě pod jejím vlivem se Sid vzepřel Johnnyho autoritě a uviděl hvězdu především sám v sobě, zatímco velmi rychle vpadal po pařátů závislosti na hnědých krystalkách od své nové lásky, jež logicky začala Rottena nenávidět. Aby bylo romantice učiněno zadost, po rozpadu kapely doslova během turné zkusil Sid sólo dráhu, ale ty dávky fetu byly už příliš velké, aby mohl fungovat.

Jeden říjnový večer roku 1978 v hotelu Chelsea v New Yorku se Nancy (kdo ví jak) zapíchnul nůž do srdce. Zda jej tam nechal Sid, nebo jejich dealer, se dodnes nezjistilo. Bylo jí 20 let. Z vraždy byl obviněn Sid, ale sám zemřel na předávkování o pár měsíců později, když byl venku na kauci. Jemu bylo 21 let. No future.


Celý příběh můžete zkouknout v působivém filmu Sid and Nancy. Další podobné storky najdete v článku Femme Fatale III v březnovém Fakkerovi.


Femme Fatale III F!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení