VIDEO: Tragická letecká katastrofa, která pojmenovala Rammstein

Vydáno: 07.02.2017 16:20 - Petr Adámek

Konec letních prázdnin roku 1988. Na ploše kolem americké letecké základny Ramstein poblíž německého Kaiserslauternu si dav tří set tisíc diváků užívá nedělní odpoledne během leteckého dne, který se tu každoročně koná.
Ve vzduchu jsou právě letouny italské akrobatické skupiny Frecce Tricolori. Jeden chybný manévr končí katastrofální srážkou tří strojů. Jejich trosky dopadají na zem, přičemž zbytky jednoho z letadel v podobě ohnivé koule míří přímo do bezmocných lidí. Zábavný letecký den se mění v tragédii. Neštěstí si vyžádalo sedm desítek mrtvých, tři stovky vážně zraněných a několik dalších stovek lehčích zranění. 28. srpen 1988 se na dlouhou dobu zapisuje do černé kroniky jako nejtragičtější den v dějinách air-show. Video najdete na konci článku.

Když se o několik let později v Berlíně rodí základy jedné kapely a přijde na přetřes název, kdosi vzpomene na letecké neštěstí v Ramstein. Ačkoliv si Rammstein oproti názvu letecké základny připsali jedno "m" navíc a přestože někteří členové inspiraci místem tragédie popírají, spojitost s temným okamžikem německých dějin už kapele nikdo neodpáře. Tím spíš, když se hned na prvním albu Herzeleid (1995) objevuje jako poslední položka tracklistu valivě tísnivý stejnojmenný song s brutálně odosobněným textem. Zrodila se kapela, která už samotným výběrem svého jména zamířila na černou listinu.


Pět stran plných sexuálních úchylek, kanibalismu, hořících dětí a násilí pod taktovkou Rammstein a taktéž plakát kapely najdeš v únorovém Fakkerovi.

Rammstein F!


1988 Ramstein air show disaster


DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení