7 nejlepších featuringů Jonathana Davise

Vydáno: 11.12.2016 17:45 - Dominik Šidlo

Nu-metalový král Jonathan Davis je v hudebním světě velmi uznávaným zpěvákem, není proto divu, že si ho mnoho interpretů zvalo k featuringu na jejich plackách nebo k hostování na pódiu. Kdo kromě zarytých fanoušků dnes ví, že JD dřív zpíval třeba s Marilynem Mansonem? Čtětě a dozvíte se víc.
SUICIDE SILENCE

Brutální nářezníci z deathcorového podsvětí se 9. prosince objevili i v naší krásné Praze. Když jim ještě před svou smrtí do mikrofonu burácel Mitch Lucker, vylezlo z toho několik prvotřídních studiovek. Jednou z nich je The Black Crown, která byla nahrána rok před Mitchovou smrtí. K songu "Witness The Addiction" z tohoto alba se připojil i Jonathan. Píseň nepatří mezi nejprofláklejší songy kapely, to jí ale rozhodně neubírá na kvalitě. Kombinace Luckerova screama a Davisova vokálu je totiž jedinečná.

Suicide Silence Witness The Addiction Feat Jonathan Davis



METALLICA

Během amerického tour Metalliky v roce 2000 se znenadání zranil frontman James Hetfield. Zbytek kapely přišel s geniálním nápadem, na jeden koncert dosadili na Hetfieldovu roli hned dva muzikanty - Darona Malakiana (System of a Down) jako kytaristu a Jonathana Davise jako vokalistu. Celý koncert se povedl na jedničku, obzvlášť "One" v Davisově podání, na kterou mimochodem Korn zcoverovali.

Metallica - One (Jonathan Davis on Vocal)



LIMP BIZIKIT

Byla by to asi hodně podivuhodná věc, kdyby se Jonathan nepokusil o společnou tvorbu s Limp Bizkit. Rivalové a zároveň nejlepší kámoši z konce dvacátého století jsou si hudebně tak podobní a přitom odlišní, že je těžké je kamkoliv řadit. Přesto obě bandy začínaly nu-metalově. Z toho období vznikl také song "All In The Family", který vypráví o vztahu obou kapel a hlavně Jonathana s Fredem Durstem. Postupem let a vývojem doby se jejich cesty postupně rozdělovaly, Limp Bizkit se vydali více hip-hopovou cestou, zatímco Korn nevyměkli a zachovali si tvrdou hudební image. Song "Nobody Like You" možná některým fanouškům úplně nesedne, jedná se ale o skvělý song, kde Jonathan Davis přihodil k Fredovi svůj vokál a vytvořili tak zajímavé dílo připomínající kořeny obou kapel.

Limp Bizkit feat. Jonathan Davis - Nobody Like You



LINKIN PARK

Když ještě Linkini nebyli hudebně multižánroví a říkalo se o nich, že jsou to tvrdí nu-metaloví bouráci, byli součástí zajímavého projektu, kolem kterého se točilo mnoho známých interpretů, jako jsou například Korn, Marilyn Manson, Slipknot a další. Jednalo se o soundtrack k filmu Queen of the Damned. Samotný film je vcelku nezajímavý, zato jeho hudební stránka je skvělá. Právě v té se vyskytl song "System" od LP, ke kterému svůj hlas přidal i JD. Není to však jediný počin jejich spolupráce - jednou si Davis střihl s Chesterem Benningtonem živě pecku "One Step Closer", která je jedním z hitů známé placky "Hybrid Theory".

"System" Linkin Park Feat. KoRN



MARILYN MANSON

Z továrny Queen of the Damned vzešlo mnoho krásných kousků. I Marilyn Manson byl jedním z přispěvatelů tohoto soundtracku. Příjemná "Sleepy Hollow" se ke kultovním písním neřadí, byť právě tam se k mikrofonu vedle Marilyna postavil i Jonathan. Je to pomalá a na poslech příjemná věc plnící svůj soundtrackový účel. Na druhou stranu "Redeemer", kde také JD hostoval, je už o něco tvrdší metalovou peckou, která pro žánrové znalce dodnes hrdě nese titul "nu-metalový hit".

Queen Of The Damned - Track 5 | Marilyn Manson - Redeemer



SUNFLOWER DEAD

Taky poměrně mladá alternativně metalová banda z USA získala Davise ke spolupráci. Díky kontaktům a kvalitní hudbě jim Jonathan poskytl svůj hlas ke skladbě "It's Time To Get Weird" ze stejnojmeného alba. Hlavně díky tomu se o kapele dozvěděli producenti a pořadatelé festivalů na vyšších úrovních. Nejedná se ale o žádnou propagační hudbu, sami si tento song poslechněte, určitě usoudíte, že kapela sama o sobě má světu co říct.

Sunflower Dead - It's Time To Get Weird featuring Jonathan Davis



FIELDY'S DREAM

Nejen Jonathan Davis je v Korn nadaným zpěvákem. Ukazuje to například nu-metalový projekt kytaristy Briana "Heada" Welche pod názvem Love & Death. Ani basák Reginald Arvizu alias "Fieldy" nezůstal pozadu, ten se ale vydal hip-hopovou cestou se jménem Fieldy's Dreams. V písni "Just For Now" si přizval k featuringu právě parťáka Jonathana. Výsledek posuďte sami, ale nic ve stylu Korn od tohoto kousku nečekejte.

Fieldy feat. Jonathan Davis - Just For Now


Velký článek o Jonathanu Davisovi a jeho démonech najdete v prosincovém čísle Fakkera. Už 30. března v pražském Foru Karlín můžete zařádit na Korn naživo.

Korn F!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení