RETRO: První koncert The Offspring v Česku (1992)

Vydáno: 20.06.2016 09:20 - Petr Adámek

Začátkem prázdnin zažijeme gig dnes už kultovních The Offspring s pořadovým číslem sedm. Hejsky ze slunné Kalifornie jsme u nás mohli vidět už v roce 1992 jako neznámou kapelu v pozici supportu slavnějších punkrockových kolegů NOFX...
Premiérový set The Offspring u nás se nedomlouval snadno. V post-komunistickém Česku tehdy nebyla zrovna růžová ekonomická situace a menší promotéři si často neměli na zahraniční kapely prachy. Mnoho z nich tu vystupovalo i za desetinu honoráře, který se běžně vyplácel v Německu, jenže agentura, která bookovala společné turné NOFX a The Offspring, nebyla této cenové politice příliš nakloněna. Nakonec se zadařilo a na koncert přišlo do proslulého klubu U Zoufalců, osobitého sklepního prostoru velmi starého domu blízko Staroměstského náměstí, skoro 400 lidí. Vyprodáno nebylo, ale hlavní sál byl úplně natřískaný.

Lidi přišli hlavně na NOFX, jelikož parta kolem Dextera Hollanda měla venku teprve dvě desky u nezávislého labelu a u nás ji znal jen málokdo. "Ten koncert nebyl nic moc. Oni tehdy nepatřili zrovna k virtuózům, hlavně co se týče kytaristy. Zpěvák zpíval trochu falešně a celkově jim to nijak zvlášť nešlapalo. Byl to sympatický výkon, ale extra dobrej určitě ne," vzpomíná promotér Robert Vlček, jehož agentura Conspiracy k nám kapelu před 23 lety přivezla.

"Vstupné tehdy bylo 100 Kč, ale možná ještě o něco míň. Obě skupiny si mohly odhadem říct o 600 marek, samotní The Offspring mohli dostat kolem 150 marek. Z pohledu jejich dnešní ceny úplné drobné." Vtipná je také historka, jak Noodles v ten večer dostal prachy od Fat Mika z NOFX, aby mu odtahal bedny.


The Offspring bude patřit hlavní pódium na Rock for People v pondělí 4. července v 22:45.


Kompletní návrat do historie koncertů The Offspring v Česku najdeš v červnovém Fakkerovi.


The Offspring F!

DOPORUČENÉ ČLÁNKY


© 2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Prolidi.cz

Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
Přepnout na klasické zobrazení