Aktuální číslo v prodeji
Titulka aktuálního čísla
Kde koupit Fakker!
NEKROLOG: Ice-B, přisprostlý básník a bavič, notorický alkoholik a pedofil

NEKROLOG: Ice-B, přisprostlý básník a bavič, notorický alkoholik a pedofil

Vydáno: 21.12.2015 19:25 v sekci Fakkerník - Tomáš Marek | foto: facebook interpreta

Přesně před měsícem, 21. listopadu mě jako pěst do obličeje udeřila zpráva, že ve čtyři hodiny ráno zemřel na totální selhání organismu Ice-B, zpěvák kultovní kapely z Valašského Meziříčí, Elektrïck Mann. Spousta kondolujících se přiznala, že smrt Ajsbího obrečela.

Ještě v pondělí 16. 11. jsme si já i alkoparta kámošů, se kterými jsme se vydali na koncert, mysleli, že jej večer uvidíme v sestavě Elektrického pána, s nímž opět po svých alkoholových problémech a vyhazovu z kapely začal vystupovat v rámci nekončící šňůry "Mrduchtěj tour". Vokalista L.S.I. nicméně vyprodanému klubu Café v lese v Praze z pódia oznámil, že Ajsbí se nemohl dostavit, neboť sere krev a že nejen Kája Gott má problémy. To si půlka z nás v kotli, kde klasicky koloval jeden špek za druhým, ještě dávala páva právě Ajsbímu na zdraví a skupina mu věnovala přídavek "Kokain" právě proto, že se jednalo o Ajsbího oblíbenou písničku. V tento moment nikdo z nás netušil, že už v sobotu nás populární Ledové béčko opustí.

"Já jsem Ajs a tak vítám vás, já miluju drogy a miluju chlast...", začíná Ajsko rapy ostré jako břitva v hitu "Na držku padám" a pokračuje, že měl být v léčebně, ale vzhledem k tomu, že mu ujel autobus, tak nemá Antabus, než se to celé zvrhne do zabijáckého refrénu. Skutečnost, že kapela se s chlastem a drogami "nesere", byla známa každému, kdo s nimi přišel v rámci jejich 21 let existence a čtyř alb do kontaktu. Některé texty skupiny naprosto zlidověly a Ice-B, nejznámější člen kapely, byl vždy v obležení fandů, kteří nakonec vyžadovali jeho poslední hit "Vymrdej krtka z díry".

I když bylo všem jasné, že má problémy s alkoholem, nikdo jsme si nechtěli připustit, že to s ním může být tak zlé, protože jsme jej všichni znali především jako toho baviče, klauna a charismatického frontmana, který svým nekonvenčním humorem dokázal vždy rozesmát. A to i v situaci, kdy už dávno pro TV Stream nenatáčel megaúspěšný pořad Ice-B je bůh.

Ice-B

Stále jej mám před očima, jak neomylně stojí uprostřed pódia, a s mazácky sugestivními gesty káže své pateticko blahosklonné průpovídky svým ovečkám a recituje verše plné přisprostlých neologických obratů o všemožných úchylnostech, pochybných existencích a nestandardním lidském jednání. Web samotné kapely pak mluvil za vše: "Jan Bezděk. Kuchař, tvůrce té nejlepší pizzy ve střední Evropě. Vokalista a textař Pána. Nedostudovaný konzervatorista - kontrabasák, notorický alkoholik a pedofil."

Neznal jsem jej osobně, abych tu vyprávěl jeho životní osud, ale z těch několika setkání po koncertech jsem si z něj odnesl dojem přátelského týpka, který po skončení show rád pokecá o muzice a průserech, dá si pivko, rum a cigáro a je s ním sranda. Všechny ty zpackané rozhovory v rádiích i pro televize, kam přišel nakutý a zcela zbortil jakoukoliv dramaturgii, vyvrcholily dokonce zprávou v mainstreamových médiích, která zněla: "Vysamplování scény análního znásilnění z pornofilmu, popis soulože s mrtvolou zabalenou v igelitu, drsné feťácké historky z ulice, název Kokar Pičkan [v překladu "Smrdí ti kunda", pozn. redaktora] - to jsou důvody, kvůli kterým firma EMI jen pár týdnů před datem vydání zrušila smlouvu se skupinou, z nichž chtěla mít "české" Cypress Hill."

Že byl Ajsbí skutečně výjimečný, dokládá odpověď zpěváka kapely Mukase v jednom rozhovoru k odchodu Ajsbího z kapely: "Ve Valmezu není člověk, který by Ajska neměl rád, ani v kapele to není jiný. Možná se někdy v příštím životě zase potkáme a zazpíváme si pěkné písničky u táboráku." Ajsbí se stihl do skupiny vrátit, avšak teď už pouze zůstane v našich srdcích jako nekonečný zdroj inspirace k tomu, co s načatým večerem. Ajsbí nechodil domů, když byla párty v půlce. Budeš nám chybět Ajsbí! Odpočívej v pokoji.

 

Elektrick Mann - Kokain
 


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Filter, Belmondo, Futurum, Praha, 24.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: 30 let čekání u konce. Filter nebyli na pódiu skoro vidět, naštěstí byli slyšet Trvalo to přes třicet let, ale nakonec jsme se přece jenom dočkali: Filter v čele s pašákem Richardem Patrickem se poprvé objevili v Česku. Na pódiu doslova nebyli vidět, ale i pro samotné slechy to byl zážitek. čtěte zde
Vydáno: 25.03.2024 20:05 v sekci Foto
Normandie, As December Falls, Self Deception, MeetFactory, Praha, 20.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Normandie přivezla balónky, nové album Dopamine a hlavně skvělou show Švédská alternativně rocková parta Normandie je v Česku hodně oblíbená. Do pražského MeetFactory tentokrát přivezla nové album "Dopamine". čtěte zde
Vydáno: 24.03.2024 21:01 v sekci Foto
Silent Planet, Thornhill, Paledusk, MeetFactory, 19.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Na Polaris bez Polaris. O pozici headlinera si to v Praze rozdali Thornhill a Silent Planet Když zkraje týdne zrušili Polaris z vážných osobních důvodů gig ve Vídni, začalo se nad pražskou show hned následující den smrákat. Klokani nakonec skutečně nepřijeli, i tak se vyplatilo si lupen nechat a do MeetFactory doskákat. čtěte zde
Vydáno: 21.03.2024 11:11 v sekci Foto
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight
Slipknot jako vrazi. Už za pár dní v Dead by Daylight Yo, gamers, vaše oblíbená (nebo nenáviděná) sebranka Slipknot už brzo ukáže svoje masky v oblíbený multiplayerový hororovce Dead by Daylight. čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 21:56 v sekci Novinky
Avatar, Aether Realm, Sasazu, Praha, 13.3.2024 (fotogalerie)
FOTO: Stay clown! Avatar řádili v Praze Zaplněný klub SaSaZu hostil ve středu 13. března koncert švédských metalových ekvilibristů Avatar. Stodvacetiminutový set plný frenetických reakcí publika a koňských dávek stage energie ze strany kapely napumpoval do všech... čtěte zde
Vydáno: 16.03.2024 22:15 v sekci Foto
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- FOTO: Cocotte Minute s Elektrïck Mann mají P.O.P.iče. Tour V.I.P.iče zakončili v plném Rock Café (16.05.2022 17:30 v Foto)
- VIDEO: V.I.P.iče! Cocotte Minute s Elektrïck Mann a Vojtaanem se společně vysmívají celebritám (11.05.2022 14:45 v Video)
- TOP ALBA 2019 podle redakce Fakkera (VII): vybírá „Rodeo Bull“ (08.01.2020 10:00 v Fakkerník)
fakker.cz na Facebooku fakker.cz na Instagramu fakker.cz na YouTube Pište na fakker.cz RSS na fakker.cz
Aktuální číslo Fakker!

KALENDÁŘ AKCÍ

St 12.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Čt 13.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 14.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
So 15.06.
Rock for People (Park 360, Hradec Králové)
Pá 12.07.
Anders Conselfini (Rock Café Southock, Jablunkov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
St 07.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Čt 08.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 09.08.
Brutal Assault (Pevnost Josefov, Josefov)
Pá 04.10.
Our Last Night (SaSaZu, Praha)

» zobrazit všechny akce «

Aktuální číslo Spark
Rebel TV
©2014-2024 SMILE MUSIC s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 2336-3649
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu SMILE MUSIC s.r.o. zakázáno.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe